Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerészeknél is elkezdődött a „tanév”

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. szeptember 13. 15:21

Tűzszerész alaptanfolyam és tűzszerész robotkezelői tanfolyam is zajlik Budapesten, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) Irinyi latanyájában.

1599192862
A tűzszerész alaptanfolyam még az elején jár, a hallgatók nyolc hetes elméleti oktatáson vesznek részt, mielőtt belevágnának a gyakorlati foglalkozásokba. Az alakulat együttműködési megállapodásainak értelmében a foglalkozások egy részét a Magyar Robbantástechnikai Egyesület és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának oktatói tartják. A fennmaradó négy hétben az alakulat Tűzszerész Műveleti Főnökségének kiképzői segítségével gyakorolják többek között a második világháborús és az improvizált robbanótestek felismerését és a védőfelszerelések alkalmazását – mondta Zsolnay Gábor százados, megbízott tűzszerész műveleti főnök.

1599192863
A tűzszerész robotkezelői tanfolyam negyedik hetéhez érkezett, a résztvevők már túl vannak az elméleti oktatáson és a gyakorlati feladatok nagy részén. Most éppen egy olyan helyzetet kell szimulálniuk a katonáknak, mintha egy missziós területen kellene feladatot végezniük. A Telemax robot irányítójának pedig feltételezett robbanóeszközt kell egy zárt helyiségben felderíteni, ezt követően pedig meghozni a döntést a további teendőkről – mondta el Dencsik Lajos főtörzsőrmester, a tanfolyam egyik felelőse.

1599192863
Fotó: a szerző felvételei