Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A valódi háttérmunka

Szöveg: Honéczy Júlia |  2015. július 5. 7:12

Rendezvényszervezés, előkészületek, szállítás, sátorfelállítás, élelmezés, biztosítás, koordináció, számítások, problémamegoldás, és még több munka. Bármilyen honvédségi esemény zajlik, ők azok, akik mindig ott vannak. Akik előkészítik a terepet, később pedig felszámolják, mégis kevés szó esik róluk. A Magyar Honvédség rendezvényeiért felelős alegységeinek vezetőivel beszélgettünk.

A Magyar Honvédség eseményeiről mindig lehet hallani. De arról a háttérmunkáról, ami egy ilyen rendezvény lebonyolításához szükséges, már kevésbé. Legutóbb a május 30-án megrendezett Helyőrségi Tavaszi Szemlén dolgoztak együtt, de az év során több nagyobb rendezvényt is nekik köszönhetünk. Hogy kik ők?

„A logisztikai alegységek egyik alapvető jellemzője minden feladat végrehajtásánál, hogy ők kezdik a legkorábban a feladat végrehajtását, és ők fejezik be utoljára. Mindenképpen ki kell emelni a rendezvénybiztosító szakembereket, a szakácsokat, a felszolgálókat, a termek berendezéséért felelős logisztikusokat, és a gépkocsivezető állományt. Legyen az szállítás, bármilyen irányból bármilyen távolságba, oda valahogy el kell jutni, meg kell szervezni, ott kell lenni. Ez okozza, hogy ezek azok az alegységek, melyek a legkorábban kezdenek, és a legkésőbb fejezik be a munkát" – magyarázza Szijártó Richárd alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Szállító Zászlóaljának parancsnoka.

1595996803

„A Logisztikai Főnökség fogja össze egy rendezvény összképét, egyfajta vezető, koordináló szerepet lát el. Nyilván megvannak azok az alegységek, amelyek végrehajtják a tevékenységet, de mi biztosítjuk számukra az ehhez szükséges felszereléseket, nyersanyagokat. A logisztika biztosítási feladatai elsősorban a katonák más objektumokból való beszállítása a gyakorláshoz, aztán főpróbára való szállítása, illetve a végrehajtásra történő kiszállítás. Ilyenkor mindig vannak kisebb-nagyobb nehézségek, de végül mindig sikerül megoldani őket" – mondja Kurucz Gábor őrnagy, a dandár megbízott logisztikai főnöke.

„A Támogató Zászlóalj rendeltetése alapvetően a dandár logisztikai ellátásában való részvétel. Rendezvények biztosítása, objektum ellátás, szállítás, üzemanyag ellátás, a dandár központi raktárait is mi kezeljük, illetve püspökszilágyi lőtér üzemeltetése és ellátása tartozik még hozzánk" – emeli ki Drábik Géza alezredes, az MH BHD Támogató Zászlóaljának parancsnoka.  „Alapvetően a Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Igazgatóság szervezi meg a rendezvényeket, megmondják, hogy milyen elvárásaik vannak, és mi egy részét biztosítjuk" – teszi hozzá az az alezredes.

Kurucz Gábor őrnagy a logisztika feladatairól így vélekedik: „A hadművelettel és a Támogató Zászlóaljjal egyeztetve egy hadműveleti értekezleten határozzuk meg, hogy hogyan, milyen sorrendben – az igények figyelembe vételével – legyenek a Magyar Honvédség sátrai elhelyezve a rendezvényen. Erről készül egy levezetési terv, ehhez tartjuk magunkat. A legutóbbi rendezvényen a nemzetközi Különleges Díszelgő Csoportok elszállásolását és étkeztetését például mi oldottuk meg a Támogató Zászlóalj segítségével."

1595996803

A Maléter Pál Rendészzászlóalj feladatairól Riczler Tamás alezredes, a Rendészzászlóalj parancsnoka beszél. „A Rendészzászlóalj feladata az ilyen nagyszabású eseményeknél a rendezvénnyel kapcsolatos katonai rendészeti feladatok ellátása. Ez nem arról a pár óráról szól, ami maga az ünnepség, hiszen olyan előkészítő munkálatok vannak, amelyek már legalább az azt megelőző hetekben elkezdődnek. Az ilyen nagyszabású eseményeknél a katonai rendészet feladata a rendezvénybiztosítás, a forgalomszabályzás, technikai oszlop kísérések, illetve a kitelepült honvédségi eszközök őrzése és védelme"

– mondja.

A Szállító Zászlóalj parancsnoka, Szijártó Richárd alezredes a szállítási feladatokra kitérve így fogalmaz: „a legnagyobb szállítási kapacitás igényt ezek az országos események teszik ki, előkészítésnél és magánál a végrehajtásnál is. Ez egy olyan »csapatmozgásnak« tekinthető, ami a dandár életében az alegység vonatkozásában az egyik legnagyobb. A szituációt az fokozza, hogy a zászlóalj nemcsak a dandár szállítási feladatait hajtja végre, hanem más katonai szervezetekét is, ami megjelenik a rendezvény végrehajtásánál is."

A személygépjárművek sofőrjeinek ez a mindennapi munkája. Ám egy-egy nagyszabású rendezvény esetében nagyon fontos a pontosság, ezért sokkal precízebben kell tartani a kiállási időket, a menetidőket, a kiállások paramétereit, melyeket természetesen számos dolog befolyásol. Szijártó alezredes szerint: „a szállításoknál alapvetően az a kritikus pont, hogy nagyon mereven kell tartani az időpontokat, figyelni kell a forgalmi helyzetet, és olyan ütemezéssel kell végrehajtani a szállításokat, hogy a különböző alegységek, illetve kiszolgáló alegységek – például a zenekar vagy a díszelgők – megfelelő ütemezéssel érjenek oda. Ezt alapvetően a Logisztikai Főnökség közlekedést koordináló csoportja tervezi meg, de a zászlóalj és a társszervezetek hajtják végre."

1595996803

A végrehajtás komolyabb előkészítéssel, szervezéssel bír, mint amilyen maga a szállítási feladat. Hiszen a gépkocsivezetők tapasztaltak, megfelelő helyismerettel rendelkeznek, ismerik a rendezvény lefolyását, a közlekedési körülményeket, ezért nem kell eligazítani őket.
„Szinte percre pontosan végre tudják hajtani a szállítási feladatokat, és nincs olyan eset, hogy balesetet okoztak volna, vagy konfliktushelyzet alakult volna ki azokon a szakaszokon, ahol polgári buszok is parkolnak" – meséli az alezredes.

Ehhez hasonló a dandár Üzemeltető és Kiképzés Támogató Osztály (ÜKTO) munkája is. „A legutóbbi közös rendezvényen a mi feladatunk volt a haditechnikai bemutató. Két BTR-t, egy T72-est meg három löveget kellett oda kiszállítani. Miután elrendelték számunkra a feladatot, útvonal engedélyt kellett kérni, hiszen a T72-es harcjárművet trélerrel kell szállítani, amit a tatai alakulat biztosított nekünk. Így le kellett mennünk Tatára, hogy felkísérjük a trélert. Miután megérkeztünk a Hungária körútra, feltették rá a T72-est és elindultunk" – mondja Molnár Szabolcs őrnagy, az osztály vezetője.

Míg a többi alegység a szállítási feladatokkal foglalatoskodik, addig a Támogató Zászlóalj a helyszínen lát el feladatokat. „Az ünnepségeken és a főpróbákon is az élelmezés, díszpótlék, védőital osztása az állomány részére mind hozzánk tartozik, valamint a rendezvény helyszínén a berendezés kiszállítása, felállítása is. Az egészségügyi sátortól a vörös szőnyeg leterítéséig azt lehet mondani, hogy mindent mi csinálunk. A sátrak telepítését, árammal való ellátását is mi végezzük" – meséli Drábik Géza alezredes.

1595996803

A logisztika sem csak a szervezésben veszi ki a részét. Kurucz Gábor őrnagy erről is beszél: „A díszelgési feladatok során felmerülő ruházati, ellátási problémákat is mi oldjuk meg. A logisztika biztosítja ilyenkor a rendezvényeken a víz szétosztását, a díszelgők kinti élelmezési ellátását, a koszorúk megrendelését, a Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Igazgatósággal közösen a kihangosításhoz szükséges áramellátást, a támogatókkal együttműködve biztosítjuk az élelmezéshez szükséges áramot, és a mobilvécéket is."

Drábik Géza alezredes szerint fontos, hogy: „alapvetően mindegyik alegységgel együttműködünk, legutóbb a rendészekkel, ők vigyáztak a sátrakra, a logisztika tervező szerepet tölt be, de együttműködünk az üzemeltető osztállyal is, kölcsönösen segítjük egymást, állományban és eszközben is. Nagyon sok olyan feladatunk van, amelyek a képességeink határait súrolják, vagy azért, mert nem vagyunk annyian, vagy, mert nincs annyi eszközünk" – teszi hozzá.

„A nagyobb rendezvények szervezése során jelentős részt vállal a katonai rendészzászlóalj. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy esemény sikeres végrehajtásához állandó kapcsolatot kell tartanunk a dandár más alegységeivel, hiszen minden mozzanat több alegység részfeladatából tevődik össze. Ehhez hozzájön még a külső folyamatos kapcsolattartás és együttműködés a rendezvény biztosításához és végrehajtásához segítséget nyújtó más szervezetekkel. Nagyon szoros az együttműködés köztünk és a többi alegység között, hiszen e nélkül végre sem tudnánk hajtani a feladatokat" – mondja Riczler Tamás alezredes.

1595996804

Ezzel Molnár Szabolcs őrnagy is egyetért: „Általában problémamentesen zajlanak ezek az ünnepségek, de ehhez hozzájárul, hogy tapasztalt és jó szakemberek dolgoznak együtt."
Ez Szijártó Richárd alezredes szerint leginkább annak köszönhető, hogy „a fontos eseményeknél nincs hiba, nem marad le senki, nem kell átszervezni semmit sem, hiszen mindenki érdeke, hogy a rendezvény jól sikerüljön. A legfontosabb mégis az, hogy az alegységparancsnokok remekül össze tudnak dolgozni."

Fotó: Horniák Dóra