Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi igazgatás aktuális kérdésköreit vitatták meg

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2016. október 12. 11:36

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály (HM VIF), és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) közös szervezésében rendeztek országos védelmi igazgatási munkaértekezletet október 6-7-én. A rendezvény második napjára a magyar NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) képviselőit is meghívták.

A munkaértekezlet első napján a szakemberek közösen vitatták meg a honvédelmi és katasztrófavédelmi igazgatás aktuális feladatait, míg a második napon két külön szekcióülésen dolgozták fel az eltérő szakmai témaköröket.

A honvédelmi igazgatási szakterülettel foglalkozó szekcióülésen a HM VIF képviselői, a fővárosi és megyei védelmi bizottságok katonaállományú titkárai és titkárhelyettesei, valamint az magyar NFIU háromtagú delegációja vett részt. A szekcióülés témakörei nagyban kapcsolódtak a Honvédelmi Igazgatási Koordinációs Tárcaközi Munkacsoport (HIKOM) szeptember 21-én megtartott szakmai felkészítő ülésének napirendi pontjaihoz, így például kiemelt szerepet kapott benne a Befogadó Nemzeti Támogatás (BNT) is.

A szekcióülés kezdetén Kocsis Lajos ezredes, a HM VIF Területi Koordinációs Osztály vezetője elmondta: a BNT kérdéskör megvitatásának aktualitását a NATO részéről jelentkező, a korábbitól eltérő szövetségi igények adják. Míg a HIKOM ülésen elsődlegesen a BNT tárcaközi feladatiról esett szó, addig a védelmi igazgatási munkaértekezleten elsősorban a Honvédelmi Minisztériumon belüli, részben területi és helyi szinten megvalósuló feladatok kerültek előtérbe.

1596021335

Az értekezleten a magyar NFIU szakembereinek részvétele azért volt indokolt, mivel ennek a Magyarországon települő, újonnan létrehozott NATO vezetés-irányítási elemnek a feladatrendszere nagyban kapcsolódik a feldolgozott témakörökhöz. A magyar NFIU részéről megtartott előadása során Szabó Tibor alezredes, a szervezet logisztikai főnöke először az magyar NATO Erőket Integráló Elem rendeltetéséről és feladatrendszeréről adott tájékoztatást a jelenlévők részére, majd ezt követően az új műveleti követelményeken alapuló BNT sajátosságait ismertette.

Az előadást követően, a szekcióülés hátralévő részében a BNT rendszeréhez szorosan kapcsolódó védelmi igazgatási feladatokat tárgyalták meg a szakemberek.

A rendezvényen való részvétel egy további lépés volt a magyar NFIU és a magyarországi védelmi igazgatás kulcsszereplői közötti szoros együttműködés megteremtése érdekében.

Fotó: a szerző felvételei