Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A vonat, amiről három ország beszél”

Szöveg: Szűcs László |  2016. július 17. 8:02

A tavalyi nagy siker után az Indóház Kiadó, a MÁV Nosztalgia Kft., a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal (HM TKH), a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány idén is elindította az első világháború egykori olasz frontjának legfontosabb helyszíneit felkereső különvonatot, az Isonzó Expresszt.

1596016842

„A vonat, amiről három ország beszél" jelmondattal útnak indított, tizenegy kocsiból álló vasúti szerelvény július 17-én, vasárnap, reggel 7 óra előtt néhány perccel gördült ki a budapesti Nyugati pályaudvarról, hogy több mint tizenkét órás utat követően érkezzen meg a szlovéniai Nova Goricába.

1596016842

Az első alkalommal tavaly – az olasz fronton kitört harcok századik évfordulóján – megszervezett különvonaton idén is több száz érdeklődő járhatja be az egykori hadszíntéren, a Doberdó-fennsíkon és az Isonzó folyónál található legfontosabb helyszíneket. Az érdeklődők ellátogatnak − egyebek mellett − a caporettói áttörés helyszínére, a 4. nagyváradi honvéd gyalogezred emlékgúlájához, valamint a visintini magyar kápolnához. Mindezek mellett a redipugliai, illetve a foglianói első világháborús temetőkben is megemlékeznek a harcok hősi halottairól.

1596016842

Az Isonzó Expressz ünnepélyes indításakor jelen volt Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete is. A Nyugati pályaudvarról induló szerelvényt és utasait Dudás Ferenc hadnagy, a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat református tábori lelkésze áldotta meg. A vonat indulásáig az utazókat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Budapesti Helyőrségi Zenekara – Baczkó István őrnagy, karmester vezetésével – egyebek mellett első világháborús katonazenékkel szórakoztatta.

1596016843

T. Hámori Ferenc, az Isonzó Expressz ötletgazdája, az Indóház Kiadó vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: titkon remélték, hogy a történelmi emlékvonat nemcsak egyszeri alkalom lesz. „A tavalyi útnak nagy volt a sikere, ekkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy újrázni kellene" − tette hozzá.

1596016843

A különvonaton a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség delegációja mellett a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei és tanárai is az egykori hadszíntérre utaznak. A diákok az Országos Haditorna Versenyt megnyerve érdemelték ki a részvételt a zarándokúton.

1596016843

(Az Isonzó Expressz programjairól a következő napokban folyamatosan beszámolunk.)

Fotó: a szerző felvételei