Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Zala megyei Gosztolán tárgyalt a szlovén és a magyar vezérkarfőnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. április 5. 17:50

A Zala megyei Gosztolán találkozott és tárgyalt Andrej Osterman vezérőrnaggyal, szlovén vezérkarfőnökkel dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök április 5-én, kedden. A magyar vezérkarfőnök évenkénti rendszerességgel folytat kétoldalú megbeszélést a szomszédos országok katonai vezetőivel.

1596011429

A Szlovéniával folytatott katonai kapcsolataink kiegyensúlyozottak, védelmi együttműködésünk intenzívnek mondható. A NATO és az EU keretein belül egyazon szövetségi rendszer tagjai vagyunk, illetve ezen túl számos egyéb területen folyik országaink között katonai együttműködés. Ilyen például az 1998 óta fennálló Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force, Olaszország, Magyarország, Szlovénia részvételével), valamint az ötnemzeti Védelmi Együttműködési Kezdeményezés (Defence Cooperation Initiative, Ausztria, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Szlovénia részvételével).

1596011430

2015-ben az Immediate Response gyakorlat keretében Magyarországon közös kiképzési feladatokkal tovább folytatódott a két ország katonai együttműködése. Több évre visszatekintő gyakorlat immár, hogy részt veszünk a szlovéniai székhelyű Hegyi Hadviselési Kiválósági Központ (Centre of Excellence for Mountain Warfare) tanfolyamain.

A mostani találkozóra számos időszerű téma szolgáltatott alkalmat, ezek közül kiemelendő volt a migráció kérdése, amelynek kezelésére mindkét ország alkalmazta és jelenleg is alkalmazza katonai erőit a rendvédelmi feladatokban. Az egyeztetés célja azon közös kapcsolódási pontok azonosítása, amelyeken keresztül a migráció kezelésében közös feladatok képzelhetőek el.

1596011430

Az utóbbi idők legjelentősebb döntése a nyugat-balkáni útvonal lezárása volt, amely a Szlovéniába belépő migránsok számának drasztikus lecsökkenését eredményezte.
A további témaként a felek érintették a közös kiképzési feladatok lehetőségét. A repülő- és légvédelmi szakterületeken történő együttműködésen belül szóba került a kutató-mentő szolgálat két országot érintő feladata, a helikoptervezetőink immár több éve folyó közös magashegyi kiképzése, a sérült repülőeszközök személyzetének felkutatása, valamint a JAS-39 Gripen repülőgépek üzemeltetéséhez kapcsolódó repülőtéri tűzoltók kiképzése.

1596011430

Kiemelt témaként vitatták meg hazánk Szlovénia légtérrendészeti feladatainak ellátásában 2014 októbere óta, az olasz féllel közösen vállalt feladatait.
A NATO a walesi csúcstalálkozó alkalmával a keleti határán fekvő tagországokban a szövetségi vezetési elemek létrehozásáról döntött. Ennek kapcsán hazánkban, Székesfehérváron folyamatban van a NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit) kialakítása, amelyhez Szlovénia is katonai személyzettel járul hozzá. Ezt a szándékot Osterman vezérőrnagy ismét megerősítette.

1596011430


Fotó: Szabó Lajos zászlós