Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Zrínyi 2026 lehetőséget teremt a légvédelem fejlesztésére

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. november 13. 13:26

A Magyar Honvédség haderőfejlesztési programja, a Zrínyi 2026 lehetőséget teremt a hazai légvédelmi rendszer fejlesztésére is – mondta Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott előadásán.

Az egykori vezérkari főnök „A NATO integrált légi és rakétavédelmi rendszere" című előadásában hangsúlyozta, még napjainkban sem létezik tökéletes légvédelem, ezért ezek elsődleges célja az elrettentés, a kontroll és az ellencsapás. Az első integrált légvédelmi rendszer az első világháború környékén jelent meg az Egyesült Királyságban. Itt – a korai radarok mellett – megfigyelők hálózatára volt szükség, hogy idejében jelezni tudják egy ellenséges repülőgép megjelenését. Később, a hidegháború alatt merült fel az igény, hogy egy hatalmas – a NATO tagállamait lefedő – egységes légi és rakétavédelmi rendszert alakítsanak ki a szovjet fenyegetés hatására.

1596041168

A rendszer folyamatosan fejlődik, elég csak arra gondolni, hogy az ukrán válság hatására fegyvereket és szenzorokat helyeztek például Romániába, illetve Lengyelországba. Az új rendszernek már képesnek kell lennie arra, hogy megsemmisítse az ellenséges rakétákat, sőt a pilóta nélküli gépeket is. A légteret még a modern technológia segítségével sem lehet tökéletesen megvédeni, de a gyors és pontos információk segítségével és az ellencsapás lehetőségével a NATO elrettentő ereje így már jelentős.

1596041169

Magyarország már a NATO-hoz való csatlakozás előtt elkezdte átalakítani saját légtérvédelmi rendszerét a Békepartnerség keretében. A cél az volt, hogy integrálják a magyar légteret a NATO légterébe, és ennek része volt a közös doktrínák, eljárások elsajátítása, rendszerbe állítása. Ezen túl fejlesztéseket is végre kellett hajtani, például átállni a digitális technológiára. Napjainkban pedig a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jelenthet biztosítékot a hazai légtérvédelem fejlesztésére, hiszen a program tartalmaz ilyen fejezetet – hangsúlyozta.

1596041169

Fotó: Tóth László