Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ABV-gyakorlatot tartottak a GAVIK-nál

Szöveg: Ács Beatrix őrnagy | Fotó: a szerző |  2019. november 27. 11:01

November 20-21-én Budapesten tartották meg a Magyar Honvédség Atom, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszer (MH ABV RIÉR) gyakorlatát az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) vezetésével.

1596072667

Az MH ABV RIÉR az MH vezetési és irányítási rendszerében a vegyi, biológiai és sugárhelyzet felmérésének feladatorientált szervezete. A többfokozatú, számítógéppel támogatott gyakorlaton huszonhét alakulat vett részt 124 fővel. Az értékelő szervezetek mellett az MH GAVIK MH Havária laboratórium mintavevő és azonosító csoportja, illetve az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium állománya valós mintavételi és analitikai feladatot hajtott végre. Együttműködőként a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei vettek részt az események értékelésében.

1596072667

A két nap során fiktív forgatókönyv alapján, de valós földrajzi adatokkal, valós időben gyakorolhatta az állomány az ABV csapásokról és eseményekről szóló adatszolgáltatást, felmérést, értékelést, riasztást és a NATO-szakutasításokhoz igazított eljárásoknak megfelelő értesítést.  A gyakorlat fontos eleme volt a Riasztási és Értesítési Rendszerben érintett  szervezetek gyakoroltatása a parancsnoki döntések ABV szakterületi támogatására.

A Magyar Honvédség Parancsnokságának irányításával végrehajtott idei gyakorlatot a közelmúlt ABV eseményeiből kiindulva tervezték meg, és igyekeztek olyan feladatok elé állítani a szakértékelőket, amelyek napjainkban jellemző hibrid hadviselés során előfordulhatnak.

Az MH GAVIK központparancsnoka, Csuka József ezredes kiemelte: „A szaktudás megszerzése önmagában nem elég. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, képesnek kell lennünk reagálni az új típusú kihívásokra, szükség van a rendszeres gyakorlásokra és az azonos cél érdekében szolgálók szoros együttműködésére is."

1596072668