Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínába látogatott a honvédelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2019. november 27. 10:16

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából látogatott Kínába Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A látogatás során a belső ellenőrzés területét érintő, valamint a katona-egészségügyi szolgálatok közötti együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot.

1596072657

Katonai tiszteletadással fogadták kedden Pekingben Benkő Tibor honvédelmi minisztert, aki kínai kollégája, Wei Fenghe nemzetvédelmi miniszter meghívására látogatott az ázsiai országba. A találkozó keretében megtartott plenáris tárgyaláson elhangzott, hogy a két ország 70 évvel ezelőtt – a Kínai Népköztársaság létrejöttének évében – vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot, melynek fejlesztése mára minden korábbinál magasabb szinten, és intenzitással zajlik.

Ezt jelzi, hogy 2011 óta a kormányfők minden évben legalább egy alkalommal hivatalos formában találkoztak, és 2017-ben az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelték együttműködésüket. Benkő Tibor rámutatott, hogy az „Egy övezet, egy út" kezdeményezés, amelyet Hszi Csin-ping elnök 2013-ban jelentett be, találkozik Magyarország keleti nyitás politikájával, ami nagyban hozzájárult a kapcsolatok továbbfejlődéséhez.

1596072657

Wei Fenghe méltatta a két ország eddigi jó együttműködését, amelyet a találkozón aláírt szándéknyilatkozatok is alátámasztanak. Az európai, a regionális és a magyar biztonsági helyzet áttekintése során elhangzott, hogy annak drámai romlásával jelentősen felértékelődött Európában a NATO szerepe, de ezzel párhuzamosan növelni kell az európai nemzetállamok védelmi képességeit. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy mindeközben a terrorizmus és a tömeges illegális migráció közvetlenül is sújtja az európai országok állampolgárainak biztonságát.

A tárcavezető tájékoztatta vendéglátóját arról is, hogy Magyarország kormánya sokat tesz azért, hogy Magyarország jelenleg Európa legbiztonságosabb országainak egyike, és ebben a Magyar Honvédség jelentős szerepet vállal.

1596072658

Benkő Tibor szólt arról is, hogy a 21. század kihívásai rendkívül komplexek, köztük számos nem katonai jellegű. Magyarország a keleti és déli kihívások metszéspontjában fekszik, de hazánk számára elsősorban a délről jelentkező, nem-állami szereplők által jelentett kihívások kezelése – mint amilyen az illegális migráció vagy a kiberfenyegetettség megfékezése – jelenti a prioritást.

Elmondta azt is, hogy a biztonsági környezet negatív irányba történő változása szükségessé teszi a magyar haderő fejlesztését. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az elkövetkező évek során a Magyar Honvédség évtizedek óta nem tapasztalt haderőátalakításon és képességfejlesztésen megy keresztül. A legfontosabb cél – folytatta a miniszter –, hogy a Magyar Honvédség maradéktalanul képes legyen Magyarország függetlenségének, területi sérthetetlenségének biztosítására és határainak katonai védelmére.

A honvédelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a békefenntartó műveletek iránt, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban. Ezt támasztja alá, hogy egy 2019. januári kormányzati döntés szerint Magyarország 1000 főről 1200-ra növeli a békefenntartó missziókban részt vevő katonáinak számát. A magyar katonák ott vannak Irakban, Afganisztánban, az afrikai kontinensen és a közép-európai térség biztonsága szempontjából kulcsfontosságú Nyugat-Balkánon is – tette hozzá.

1596072658

A kétoldalú katonai együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeivel kapcsolatban arról beszéltek, hogy Magyarország mérföldkőnek tekinti a korábbi honvédelmi miniszter 2013. évi kínai látogatását, melynek során a felek megállapodtak abban, hogy 2014-től megkezdik a védelmi tárcák közötti éves stratégiai párbeszédet. A felek egyetértettek abban, hogy a stratégiai párbeszéd nagyban hozzájárul a bizalom további erősítéséhez és a katonai kapcsolatok elmélyítéséhez. Az együttműködés bővítésére elsősorban a katona-egészségügy, a belső ellenőrzés, az oktatás és képzés területén, valamint a békefenntartók felkészítésében van lehetőség.

A tárgyalások befejeztével a belső ellenőrzés területét érintő, valamint a katonai egészségügyi szolgálatok közötti együttműködésről szándéknyilatkozatot írtak alá a felek, valamint Benkő Tibor meghívta Magyarországra kínai partnerét.

A magyar delegációt a hivatalos program részeként, a látogatás első napján Zhang Baoqun főezredes, a Központi Katonai Bizottság Nemzetközi Katonai Együttműködési Hivatal főigazgatójának helyettese fogadta, majd a delegáció megtekintette a Népi Felszabadító Fegyveres Erők 3. Helyőrségi Hadosztályának bázisát és harcászati bemutatóját.

GALÉRIA