Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggódik országa hadseregéért az osztrák tábori püspök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. november 27. 9:32

Ausztria tábori püspöke, Werner Freistetter aggasztónak nevezte hazája hadseregének állapotát kedden az osztrák sajtónak adott interjújában. Véleménye egybecseng Thomas Starlinger védelmi miniszter minap hangoztatott aggodalmaival.

„Kötelességünk, hogy katonáinkat a lehető legjobb felszereléssel és eszközökkel lássuk el annak érdekében, hogy bel- és külföldön egyaránt el tudják látni feladataikat" – mondta a tábori püspök. Úgy vélte, világosan látszik, hogy a hadsereg évek óta nem kap elegendő támogatást. Freistetter meglátása szerint sürgősen szükség volna az infrastruktúra fejlesztésére és arra, hogy a katonákat, akiket „részben veszélyes bevetésekre küldünk", korszerű felszerelésekkel lássák el. Az alapfeladatok elvégzéséhez is nélkülözhetetlen volna a járműállomány, valamint a természeti katasztrófák, illetve a légtér megfigyelése során használatos eszközök megújítása. 

A védelmi miniszter a hétvégén St. Pöltenben szintén keményen bírálta a politikai döntéshozókat az osztrák hadsereg állapota miatt. Thomas Starlinger szerint anyagi helyzetét tekintve a hadsereg „a sír szélén áll", a politikusok pedig már a koalíciós tárgyalások kezdetén abban a hitben vannak, hogy elegendő, ha a hadsereg költségvetését évi 400 millió euróval megnövelik. A miniszter hangsúlyozta: a hadsereg „sírásói" nemcsak a lakosság biztonságát, hanem a munkahelyeket is veszélyeztetik. A gazdasági hanyatlás kedvezőtlen hatásainak kivédésére egy biztonsági csomag létrehozását szorgalmazta. Starlinger arról is beszélt, hogy a tárcánál az elkövetkező hetekben döntenek a hadsereg sorsáról.