Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk is képviseltette magát a NATO-Industry Forumon

Szöveg: Révész Renáta | Fotó: NATO ACT |  2019. november 27. 8:03

A NATO Szövetségi Transzformációs Parancsnokság (ACT) idén is megrendezte a NATO-Industry Forumot, ami lehetőséget terem a Szövetség és a védelmi ipar szereplői közötti kapcsolatok áttekintésére és értékelésére, a technológiai fejlődés új eredményeinek bemutatására, valamint a jövőbeli együttműködés lehetőségeinek feltérképezésére. Az előző évek gyakorlatának megfelelően Washington D.C. adott helyszint a fórumnak.

1596072655

A fórumot David Norquist amerikai védelmiminiszter-helyettes és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyitotta meg november 13-án. Az amerikai házigazda fogadást is adott a rendezvényen megjelent vendégek tiszteletére az Andrew W. Mellon Auditoriumban, az épületben, ahol hetven évvel ezelőtt aláírtak a Szövetség alapító okiratát.

Az idei fórum témája a döntés-előkészítés támogatása volt. A panelbeszélgetésekben részt vett többek között Raimundas Karoblis litván védelmi miniszter, Camille Grand védelmi befektetésekért felelős NATO főtitkár-helyettes, Sir Stuart Peach légi marshall, a Katonai Bizottság elnöke, továbbá az Airbus, az Azure Global of Microsoft, a Boing, az IBM, az Improbable, az Indra, a Leidos, a Leonardo, a Lockheed Martin, az Omelas, a Raytheon, a Rolls-Royce North America, a Thales és több más, a NATO-val szoros kapcsolatban lévő cég és vállalat vezetői.

A kétnapos fórumnak több mint háromszáz résztvevője volt. Vass Sándor dandártábornok, a NATO Cyberspace Operations Centre igazgatója Monsból, Simon Attila ezredes Brüsszelből, Porkoláb Imre ezredes, a HM nemzeti fegyverzeti igazgatójának kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese pedig Budapestről érkezett. Drót László ezredes, a Nemzeti Összekötő Képviselet vezetője és Wohlram Gyula ezredes, osztályvezető képviselte az ACT-t. Rajtuk kívül Lengyel Klaudia (HM Védelempolitikai Főosztály) és Szabó Bence (MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség) köztisztviselők vettek részt a Fórumhoz kapcsolódó úgynevezett Young Distruptors rendezvényen.

A fórumra alig egy hónappal azelőtt került sor, hogy a NATO tagországok állami vezetői Londonban tartanak találkozót.