Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Acélos hétvége – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. június 10. 13:31

A honvédelem napja alkalmából háromnapos haditechnikai bemutatót tartott a Magyar Honvédség a budaörsi repülőtéren. A rendezvényen egyszerre lehetett megtekinteni a jelenleg használt, illetve a közeljövőben rendszeresítendő harcjárműveket, fegyvereket, felszereléseket.

1599203815
A programsorozattal a szervezők nyitottak a társadalom felé; a budaörsi repülőtéren kiállították a múlt, a jelen és a jövő haditechnikai eszközeit, így demonstrálva az utat, amit a hadsereg az elmúlt évtizedekben megtett, s a célt, amerre tart. Szintén nagy hangsúlyt kapott a toborzás, az utánpótlás megszólítása. Ennek érdekében a helyszínen toborzópont működött, s a fiataloknak lehetőségük volt arra is, hogy beszélgessenek a katonákkal, kérdezzenek tőlük. A jövő generációi így láthatták, érdemes a Magyar Honvédséget választani.

Az első napon a Magyar Honvédség iránt érdeklődő általános iskolás és középiskolás tanulók ismerkedhettek meg a haditechnikai eszközökkel, a következő két napon pedig mindenki számára nyitott volt a rendezvény. A légierő egy órás komplex programmal készült. Ennek első mozzanataként – egy dinamikus áthúzás keretében – feltűntek a Magyar Honvédség helikopterei (Mi–17, Mi–24), Zlin 242L oktató- és futárgépe, JAS–39 EBS HU Gripenjei, a Falcon 7X, valamint az Airbus A319-es is.

Különleges bemutató

A díszelgő áthúzások után az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár állománya foglalta el a repülőteret, és megkezdte harcászati bemutatóját, amelynek során az alakulat számos technikai eszközét bevetették. A forgatókönyv szerint a katonák egy stratégiai fontosságú cél, egy közepes hatótávolságú rakéta elleni műveletet hajtottak végre; a szolnokiak épp az eszköz áttelepítése közben ütöttek rajta az „ellenségen". Az első lépcsőben a mesterlövészek és az előretolt repülésirányítók érkeztek a helyszínre, majd egy Mi–24-es helikopter kényszerítette megállásra a fegyveres kísérettel biztosított rakétaszállító járművet. Kisvártatva megjöttek a különleges műveleti csoportok katonái, majd végül a rohamlövész osztagok. Rövid tűzharcban semlegesítették az „ellenséges" erőket, majd az alkalmi kötelék tagjai amilyen gyorsan érkeztek, olyan gyorsan távoztak is a helyszínről.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én megjelenő számában!