Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jutasi Őrmester Túra 2019

Szöveg: Fajd Bence hadnagy |  2019. június 10. 15:38

A Jutasi Őrmester Túra tizenöt évvel ezelőtt, civil kezdeményezésre jött létre, hogy a helyben és környéken élők jobban megismerkedhessenek Veszprém katonai hagyományaival. Mára elsősorban általános- és középiskolások helytörténeti vetélkedésévé vált.

1599203815
A 2019-es megmérettetést az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Veszprém önkormányzatával, a helyben települt katonai szervezetekkel és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületével közösen szervezte meg, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a katonai pályát, elérhetővé tegyék a honvédelembe való bekapcsolódás lehetőségét. A rendezvény fontos célja mindezek mellett az egészséges közösségi versenyszellem fejlesztése is. A megmérettetés lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy bizonyíthassák rátermettségüket, a csapaterőben rejlő képességeiket.

A júniusi eleji verseny sikeréhez hozzájárult még a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára is, egyrészt mint megyei közgyűjtemény, másrészt mint a Jutasi Honvéd Csapataltisztképző Intézet egykori épületének jelenlegi működtetője. Frissítő pontot üzemeltetett a Verga Zrt. a Jutas Vitéz Kilátónál, és a jutaspusztai Repülős Emlékműnél. A Laczkó Dezső Múzeum munkatársa a Hősök Kapujánál vezette körbe a résztvevő tanulókat, és tájékoztatást adott – többek között – az Országzászlóval kapcsolatban is.

1599203816
A versenyre több mint hétszázan jelentkeztek, többségük célba is ért. A diákok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatok végrehajtásába. Leggyorsabban a Noszlopy Gáspár Gimnázium tízfős csapata teljesítette a középiskolásoknak előkészített 13,5 kilométeres távot, míg a Vetési Albert Gimnázium tanulói vettek részt legnagyobb számban a megmérettetésen. A Lovassy László Gimnázium diákjai szerezték a legtöbb pontot a Honvédelmi totóban.

A túrát teljesítő általános iskolások Jutasi Őrmester Túra 2019 feliratú hátitáskát, míg a középiskolások pendrive-ot kaptak. A legjobban teljesítő csapatok sportfelszerelésre fordítható vásárlási utalványokkal gazdagodtak.

1599203816