Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Advent Budapesten”

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2017. december 9. 15:18

A HM Hadtörténeti Múzeum évekkel ezelőtt csatlakozott az „Advent Budapesten” elnevezésű jótékonysági eseményhez. Az alapgondolat, mely életre hívta a rendezvényt az, hogy óriási különbségek, eltérő lehetőségek között élnek a gyermekek hazánkban, és sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy eljussanak Budapestre, még akár egy klasszikus évközi osztálykirándulás keretei között sem.

1596042320

Felismerve e szomorú tényt, a szervezők − először 2004 decemberére − meghirdették az „Advent Budapesten" névre keresztelt rendezvényt. Az iroda szervezőmunkája és anyagi támogatása mellett több szponzor is a jó ügy mellé állt, így az első sikeres programból hagyomány lett, amelynek köszönhetően 2004 óta több mint tízezer gyermeknek csaltak már mosolyt az arcára.

Az egynapos fővárosi rendezvényre vidéki kis falvakból, városokból érkeznek olyan gyermekek, akik a családjuk szerény anyagi háttere miatt korábban még sohasem járhattak Budapesten, vagy talán el sem hagyták még lakóhelyüket. A gyerekek idén is vonattal érkeztek a fővárosba, ahol a pályaudvarokon egy utazási iroda idegenvezetői várták őket Mikulás-ajándékkal, majd játékos buszos városnézés keretében jutottak el a programokra, melyek tartalmaztak múzeumlátogatásokat, parlamenti látogatást, valamint mozizást is.

1596042320

A támogatók sorában a legnagyobb múzeumok − a Szépművészeti Múzeum, Történeti Múzeum, Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum − mellett a HM Hadtörténeti Múzeum is szerepel, amely az elmúlt évekhez hasonlóan idén is változatos programokkal várta a gyerekeket, akik tárlatvezetéssel betekintést nyerhettek a Fegyvertárba, valamint a Fényesebb a láncnál a kard és az Állatok a Nagy Háborúban című múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehettek részt. December 6-án pedig a Mikulás a krampuszaival időként fel-felbukkant a gyerekek mellett, és természetesen a megérdemelt ajándékozás sem maradhatott el.

1596042321

A támogatók segítségével gazdaggá tett program és ajándék olyan élmény e gyermekeknek, ami vidámságával távolra röpíti őket a mindennapok gondjaitól, tanulmányi jellegével neveli őket, játékosan, tapasztalati úton bővíti az iskolában már megszerzett tudást és szebbé, különlegesebbé teszi a karácsonyukat.

A nap zárásaként a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba is ellátogattak a gyermekek.

1596042321

Fotó: Szikits Péter