Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventissimo és ajándék…

Szöveg: Tóth Andrea |  2014. december 10. 18:00

Zsúfolásig megtelt a református nagytemplom a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekarának hangversenyén advent második vasárnapján.

1595984168

A koncert vendégeit dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora köszöntötte. „A Bocskai-dandár e koncertjével hívja fel a figyelmet az advent fontosságára. A hangverseny címe Adventissimo, amely a fokozást jelképezi, ezzel is kapcsolódva az adventhez, amely a fokozott várakozást jelenti." Fekete Károly köszöntőjében utalt azokra a katonákra, akik karácsonykor sem térhetnek haza a külszolgálatról, és az ünnepeket távol töltik a családjuktól.
A Debrecen Helyőrségi Zenekar a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarral kiegészülve Handel Tűzijáték-szvit nyitányával indította a koncertet. A közönség e dallamok alatt, képeken keresztül nyert betekintést a Bocskai-dandár mindennapi életébe és ez évi munkájába.

1595984169

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy advent idején az emberek és az egész világ elcsendesedik. „A várakozás megérinti az emberek szívét, és fontos, hogy örömet szerezzünk egymásnak. Debrecen városa és a Bocskai-dandár ajándéka ez a hangverseny Önöknek" − fogalmazott az alpolgármester.
A katonazenészek csodálatos hangulatot teremtettek a teljesen megtelt nagytemplomban. A zenekar tolmácsolásában hallhatta a közönség − többek között − a Westminster Carol című dalt, Brahms II. Magyar Táncát, valamint Alfred Reed Christmas Intrada című zeneművét. Mindenki nagy örömére a katonazenészek eljátszották Az utolsó mohikán című film zenéjét is, amely a hűséget és a becsületet jelképezi.

1595984169

Az est sztárvendége Pál Dénes volt, az ő előadásában csendültek fel az Oh Holy Night és az All I Want For Christmas című slágerek, amelyeket vastaps kísért. Őt követte Gellén Fanni és Dánielfy Gergely kettőse, akik a Piramistól az Ajándék című dalt adták elő, a közönség nagy örömére. Ezt követően spanyol nyelven kívántak mindenkinek boldog karácsonyt a Feliz Navidad kezdetű zeneszámmal.
Erdős-Tóth Fruzsina és Bíró Judit a Whitney Houston és Mariah Carey kettősétől ismert When you believe című dalt énekelte. A hangverseny záróakkordja Leonard Cohen Hallelujah című slágere volt, amelyet Pál Dénes, Erdős-Tóth Fruzsina és Bíró Judit közösen adott elő, betöltve hangjukkal a nagytemplomot. Az est végén mindenki együtt énekelte a Mennyből az angyal és a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű énekeket.

1595984169

Fotó: Szalka Miklós őrvezető

Címkékkarácsony