Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A cél Varsó

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 10. 18:36

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Eddig tízezernél is több oroszt fogtunk el" – adja hírül a Pesti Hírlap. Az újság arról is beszámol, hogy a Novgorodtól délnyugatra támadó oroszokat is sikerült visszaverni, miközben a Visztula jobb partján folytatódott a német előrenyomulás is.

„Varsó felé nyomulnak a szövetségesek" – címmel jelenik meg egy cikk a Népszavában. Megtudhatjuk belőle, hogy „a küzdelem Oroszlengyelországban mindegyre nagyobb arányokat ölt. Most már Varsóért folyik megint a harc. A szövetséges csapatok már jóval tul vannak Lodzon és Lovic városát szorongatják, amely Varsótól délnyugatra és ettől hatvanöt kilométernyire fekszik."

Készülőben van a román−bolgár szövetség, írja továbbá a lap. Románia tárgyalásokat folytat Bulgáriával „abból a célból, hogy megállapodást létesitsen a két állam között az orosz nyomással szemben."

Heves csaták folynak Arangyelovác körül. A Pesti Napló tudósításából kiderül, hogy „Belgrádtól délre csapataink tért nyernek, Aranygelováctól és Grn-Milanováctól nyugatra az ellenség ujabb erősítéseket kapott és vehemens támadásait nyugat felé folytatja. A csapataink által megszállott szerb területrészekre, melyeket csaknem elpusztulva találtunk, lassankint kezdenek visszatérni az elmenekült lakosok."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595984170
Címkéklapszemle