Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol a múlt a jelen is – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. március 15. 15:01

Amikor egy településen felszámolják a katonai szervezetet, legtöbbször nemcsak munkahelyek tucatjai szűnnek meg, hanem sokszor elvesznek a relikviák, és az évek multával egyre inkább elhalványul az emlékezet is.

1596028890
Szerencsére sok hajdani helyőrségben a különböző bajtársi egyesületek, nyugdíjasklubok továbbra is megőrzik az emlékeket, ápolják a hagyományokat, több helyen még kisebb-nagyobb gyűjteményeket, emlékszobákat is létrehoznak. E volt helyőrségek közül kiemelkedik Nagyatád, ahol egy fokkal magasabbra tették a mércét, és az egykori alakulatok katonái, valamint az önkormányzat példaértékű összefogásának köszönhetően a települést ma is katonavárosnak tekinthetjük.

Idősebb olvasóink bizonyára emlékeznek még a 69. harckocsiezredre, sőt talán még a „futkosóra" (az egy évnél nem hosszabb időre ítélt katonák büntetőzászlóaljára), valamint a „kispapokra" is. (Mások mellett itt töltötte sorkatonai szolgálatát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is.)

Amikor az aktuális haderőreform során felszámolták az alakulatokat, hirtelen „Atádon" is sok civil vesztette el a munkahelyét, a katonák pedig választhattak: más helyőrségben folytatják katonai szolgálatukat, vagy kiválnak a hadseregből. A város mindenesetre egyik napról a másikra katonaság nélkül maradt. Illetve mégsem: mert egy maroknyi volt nagyatádi katona elhatározta, hogy tovább viszik a hagyományokat. Hortobágyi Ferenc nyugállományú őrnagy kezdeményezésére, és majd tizenhat évig vezetésével, megalakították a 69. Harckocsiezred Nyugdíjas- és Baráti Kört, amely az emlékek, hagyományok ápolása mellett egy gyűjtemény létrehozását is célul tűzte ki.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, pénteken megjelenő számában!