Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol már nem csak a szolgálat az első…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. október 9. 16:58

A Sínai-félszigeten napjainkban már nem önmagában a szolgálat, hanem a biztonság és a szolgálat az első – szögezte le Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka október 9-én, Székesfehérváron.

A Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) misszió – vegyes összetételű, rendőri-katonai kontingens – 36. váltásának visszafogadó ünnepségén tartott beszédében Domján László vezérőrnagy aláhúzta: az egyiptomi biztonsági helyzet romlása jelentősen kihatott a Sínai-félszigeten katonai megfigyelői feladatokat ellátó magyar rendőrök és katonák tevékenységére is. Hozzátette: a misszió veszélyeztetettségi fokozata elérte a legmagasabb szintet.

Elhangzott, hogy a váltás kiérkezése után egy héttel, 2012 szeptemberében az északi-táborban szolgálók elszenvedték az MFO ellen elkövetett addigi legnagyobb támadást, amikor az iszlám vallást kritizáló film ellen tüntetők és a terrorista szervezetek által erősen felfegyverzett beduinok betörtek a táborba.

1595961090

„A misszió vezetése az egyiptomi biztonsági helyzet negatív változása miatt olyan szigorításokat, korlátozásokat vezetett be, amelyek az erők és eszközök fokozottabb védelmét szolgálják. Mára már a korábbi »a szolgálat az első« jelmondat helyett, »a biztonság és a szolgálat az első« jelmondat érvényes" – jelentette ki a vezérőrnagy.

A parancsnok közölte: a térségben szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök a megváltozott biztonsági körülmények ellenére „példásan jó hozzáállással és mentalitással" teljesítették feladataikat.

Az MFO korábbi váltásaiban szolgálókkal szemben a 36-ik váltása nehezebb körülmények között végezte a feladatát. „Akadozott az áramellátás, a vízellátás, a telefon és internet-elérhetőség, illetve sokszor fordult elő, hogy az arab munkások nem tudtak a táborba bejutni, így az állománynak kellett az ő feladataikat is ellátni. A korábban rendészeti és nyomozati tevékenységre összpontosuló feladatrendszer jelentősen kibővült a gyengülő biztonsági környezet okozta fokozódó készenléti feladatokkal" – fogalmazott a vezérőrnagy.

1595961090

A parancsnok beszélt a 2013. április 11-én történtekről is, amikor is az állomány egyik tagját az MFO által bérelt civil buszról, szolgálatteljesítés közben beduin fegyveresek elrabolták el és tartották és túszként fogva tartották egy ideig. 

Domján László vezérőrnagy beszédében több katona és rendőr helytállását is kiemelte: a misszióban szolgáló kolumbiai katonák „jó szívvel fognak gondolni" Török László főtörzsőrmesterre és Jakab Krisztián rendőr főtörzsőrmesterre, akik a tábor egyik égő épületéből, fizikai erejüket meghazudtoló erőfeszítéssel mentették az anyagi javakat, „kérés nélkül, önként, hatalmas áldozatkészségről téve tanúbizonyságot."

A parancsnok megemlékezett Pálinkás Gyula törzszászlós és Ottrok Norbert rendőr zászlós kiemelkedő helytállásáról is, akik járőrözési feladat közben észlelték, hogy egy zárt körletű aggregátorházból ömlik az üzemanyag. Azonnali reagálásuknak köszönhetően, több mint százezer dollár értékű üzemanyagot mentettek meg és – mint ahogyan a parancsnok fogalmazott – előre nem látható következményekkel járó katasztrófát akadályoztak meg.

1595961091

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Parti Attila rendőr őrnagy, a kontingens parancsnokhelyettese elmondta: a tábor elleni támadás teljesen váratlanul ért mindenkit és rányomta a bélyegét az egész évre.

„Nagyon hamar fel kellett nőnünk a feladathoz. Aki kiutazás előtt esetleg azt hitte volna, hogy afféle vakációra indul, annak nagyon gyorsan át kellett hangolódnia a valóságra. Ebben a helyzetben az állomány nagyon szépen teljesített, gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez és felnőtt a feladathoz" – válaszolta az őrnagy.

Az ünnepségen Domján László vezérőrnagy elismeréseket adott át a hazatért állomány tagjainak.

Fotó: a szerző felvételei