Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ajtónállók

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 8. 12:51

A hadműveleti területek felett népes személyzettel repülnek a katonai szállítóhelikopterek. A csapatban szinte mindig kap helyet és fegyvert legalább két door gunner, azaz két fedélzeti lövész is.

1595953816
A katonai repülésben már régóta ismert a „fedélzeti lövész" fogalma, hiszen már az első világháború felderítő- és bombázó-repülőgépein is voltak ellenséges vadászgépek támadását géppuskákkal visszaverő katonák. A katonai szállító- és többfeladatú helikopterek door gunner-jeinek legközelebbi elődjeiként azonban leginkább a második világháború közepes és nehézbombázó repülőgépeinek oldallövészeit kell számon tartani. Ők már a géptörzsben elhelyezett, oldalra néző és tüzelő, közepes és nehézgéppuskákkal védelmezték a repülőgépeket úgy, ahogy az sokaknak ismerős lehet a Memphis Belle című, egy Boeing B–17G Flying Fortress legénységének küzdelmeit bemutató amerikai filmből is.

A kezdetek

A door gunner-ek megjelenése szorosan összefügg a helikopterek harci alkalmazásával. Az eredetileg szállító feladatokra „kitalált" forgószárnyasok személyzete először Vietnamban kényszerült fegyveres küzdelemre, önvédelemi és támadó feladatok végrehajtása során egyaránt. A Bell UH–1 Huey helikopterek fedélzetén így hamar megjelentek a 7,62 mm-es M60-as géppuskák. Az 1957-től gyalogsági fegyverként hadrendbe állított közepes géppuska M60B változata került elsőként a dzsungel felett repülő szállítóhelikopterek ajtajába.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 10-én, pénteken megjelenő számában!)