Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Aki nem ismeri a múltját, annak nincs jövője”

Szöveg: Snoj Péter |  2015. november 18. 14:40

Elfeledett emlékezet címmel tartottak vitaindító konferenciát a debreceni Honvédtemető Hősök temetője sírkertjének katonai emlékhellyé nyilvánításáról november 18-án. A közös kezdeményezést megerősítendő Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és dr. Papp László, Debrecen polgármestere szándéknyilatkozatot írt alá.

1596004224

Hazánk második világháborút követő államvezetése évtizedeken át szándékosan hagyta feledni és kárba veszni a harcokban elesett hősi halottaink nyughelyeit. A konferencia szervezőinek közös célja, hogy a korábbiakkal szemben felhívja a figyelmet a hősi temetők értékeire. Ezen túlmenően a szándéknyilatkozat aláírásával megkezdődött az Orosz Hadifoglyok Temetője és a Nagysándor József-emlékmű területeiből közös Katonai Emlékhely és látogatóközpont kialakítása.

1596004224

„Teljesen nyilvánvaló, hogy Debrecen történelme és az ország történelmében betöltött szerepe arra predesztinál bennünket, hogy a honvéd hagyományok és temetők, sírhelyek ápolásában részt vegyünk" – fogalmazott dr. Papp László polgármester. „Ezek a történelmi hagyományok arra köteleznek bennünket, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a Debrecenben fellelhető katonai sírok méltó állapotban felkereshetők legyenek száz, vagy akár kétszáz év múlva is."

1596004224

Takács Attila dandártábornok elmondta: „Ez az együttműködési megállapodás annak a széles körű társadalmi összefogásnak a szimbóluma, ami a mai napon elindult. Igyekszünk méltó partnerei lenni ennek a közös ügynek." Mint megtudtuk, a katonai emlékhely gondolata hadisírgondozásként indult, de a Honvédelmi Minisztériumnak köszönhetően olyan szakemberek csatlakoztak hozzá, akiknek köszönhetően mára már sokkal többet jelent. A sírkert rendbetételén túl megkezdődött egy adatgyűjtés is, hogy a Debrecenben eltemetett katonák fejfái ne csak számokat, de neveket, emberi történeteket is magukban hordozhassanak. „Az a munka, ami hadisírgondozásként indult el, ma már a nyilvánosság elé tárható, hogy egyre szélesebb közönség is megismerhesse. Háborús veszteségeinket és történelmi múltunkat márpedig mindenkinek ismernie kell. Mert aki nem ismeri a múltját, annak nincs jövője" – fogalmazott Takács dandártábornok.

1596004225

Debrecen egyik páratlan nemzeti és nemzetközi értékének számít a Honvédtemető, Hősök temetője, hiszen bizonyíthatóan tizennyolc ma is létező ország hősi halottjainak ad örök nyughelyet. A konferencia előadásaiból fény derült arra is, hogy még a mai napig is vannak olyanok, akik itt találnak rá elvesztett nagy- és dédszülőjük sírhelyére, köszönhetően az utóbbi évek áldozatos kutatómunkájának. A vitaindító beszélgetések során az is elhangzott, hogy ugyanilyen fontos szerepe van a hősi temető mellett az Orosz Hadifoglyok Temetőjének, az Izraelita Temetőnek és a Köztemetőnek is és azoknak a sírkerteknek is, amelyek ma már csak emlékeinkben léteznek.

Az előadások mellett bemutatták az MH 5. Bocskai István Lövészdandár könyvtárának gondozásában megjelent Orosz hadifoglyok temetője Debrecenben című könyvet. A kötetben forrásközlések és tanulmányok olvashatók a temető történetéről.

1596004225

Fotó: a szerző felvételei