Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik legyőzték Trianont

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. január 13. 17:50

Kicsi ez a falu, de óriási történelmi tettet hajtott végre, amikor 90 évvel ezelőtt bizonyította Magyarországhoz való hűségét – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a Vas megyei Horvátlövőn, január 13-án.

Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés után, a sikeres soproni népszavazás hatására néhány határ menti település is tiltakozni kezdett a békediktátum döntése ellen. Nekik végül megadták az önrendelkezés jogát, azaz népszavazás keretében dönthették el, hogy melyik országhoz szeretnének tartozni. Horvátlövőn kívül további tíz település, összesen több mint 5000 ember – az osztrák hatóságok nyomása ellenére is – úgy döntött: Magyarországhoz akar tartozni.

„Trianon és a vesztes háború azt jelentette: hiába volt minden áldozat, a kitartás és sok-sok derék ember halála. Sokak számára csak a remény maradt meg. Ekkor néhány falu megragadta az utolsó szalmaszálat és tiltakozni kezdett. Állhatatosságuk és nem ritkán véráldozatuk eredményeként megtörtént a csoda: le tudták győzni a trianoni békerendszert és visszacsatolták ezeket a településeket hazánkhoz" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

1595947567

A Szent Anna-templomban tartott szentmisén Hende Csaba kiemelte: őseinknek köszönhetően ez a mi hazánk, „ide szól a jegyünk." Mint mondta, rajtunk áll, hogy milyen életet teremtünk itt magunknak és egymásnak; valamint rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e védeni. Leszögezte: a kormány igyekszik felépíteni azt az országot, amelyet látni szeretnénk, úgy a lelkekben, mint a maga valóságában. „Összetartozunk azokkal, akik megtapasztalták és manapság is megtapasztalják a nemzetiségi elnyomás valamilyen formáját. Gondoljunk csak Felvidéken élő nemzettestvéreinkre, akiknek ma is a hatósági zaklatás és a büntetések sora az osztályrészük" – emlékeztetett a miniszter.

A szentmisét követően Hende Csaba koszorút helyezett el a hősök emlékművénél.

Fotók: a szerző felvételei