Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akinek két kívánsága is teljesült

Szöveg: Takács Vivien |  2013. november 4. 7:19

„Gyermekkori álmom volt, hogy katona lehessek. Azt szerettem volna, hogy a családom és a barátaim büszkék lehessenek rám. Azzal, hogy 2012-ben bevonultam a francia idegenlégióba, mindkét kívánságom teljesült” – árulta el a honvedelem.hu-nak egy húszéves magyar fiatalember, aki a légióban szolgál.

„A francia idegenlégión belül a 2éme Regiment Etranger d’Infanterie (2REI), azaz a 2. gyalogosezredénél, a dél-franciaországi Nimes városában szolgálok. Novemberig egy harcoló századnál vagyok, utána – a tervek szerint – részt veszek majd egy mesterlövész kiképzésen, és onnantól kezdve mesterlövészként folytatom a kinti szolgálatot" – mesélte a fiatalember, akinek nevét természetesen nem írhatjuk le.

Mint megtudtuk, a beilleszkedés magyarként könnyen ment, hiszen az idegenlégióban mindenki egyforma esélyekkel indul. „Nekem talán a nyelv jelentette a legnagyobb problémát, mert amikor kiérkeztem, csak annyit tudtam franciául, hogy bonjour. De mivel itt kint csak franciául kommunikálhatunk, így rákényszerülünk a nyelv használatára és tanulására. Egy év alatt annyit fejlődtem, hogy szinte mindent megértek, és meg is tudom magamat értetni" – árulta el.

1595962285
Hamarosan mesterlövész kiképzésen vesz majd részt a magyar származású légiós

És hogy miként telik kint egy nap? „Reggel hat órától délután ötig tart a »munka«. Minden reggel sporttal kezdünk, majd jönnek a különböző kiképzések. Emellett nagyon sok franciaóránk van, de tanulunk többek között földrajzot és fegyverismereteket is. A szabadidőnk délután ötkor kezdődik, amit én általában pihenéssel töltök. Ilyenkor van időm interneten vagy telefonon beszélni a családommal és a barátnőmmel. Sokan hétköznap esténként is kimennek a városba szórakozni, kikapcsolódni egy kicsit" – mondta a magyar légiós.

Mint megtudtuk, az alapkiképzésen egyetlen szabad percük sem volt. Ám ahogy az ezredekbe kerültek, már a hétvégéik is szabaddá váltak, hacsak nem kell éppen őrséget adniuk vagy valamilyen szolgálatot teljesíteniük. A szabad hétvégéken pedig ellátogatott néhány dél-franciaországi városba, amelyek nagyon szépek és hangulatosak.

1595962285
Legion Etrangere, azaz Francia Idegenlégió

„A reggeli sportfoglalkozások szerencsére nem esnek nehezemre, mert Budapesten tizenhárom évig öttusáztam. Így a futás, az erőléti edzés számomra gyerekjáték. Szerencsére kint is van lehetőségem intenzíven sportolni, egyebek mellett választhatok az úszás, a konditerem használata, illetve a harcművészeti foglalkozások közül" – mondta a fiatalember, aki elárulta: családja kezdetben hallani sem akart arról, hogy légiós legyen. Főleg az édesanyja ellenezte tervét. De aztán lassan meggyőzte hozzátartozóit, akik beletörődtek, hogy véghezviszi elképzelését.

„Az első négy-öt hónap nagyon nehezen ment, mert akkor haza sem tudtam telefonálni. Először nyolc hónap szolgálat után mentem haza egy hétre. Többnyire háromhavonta kapok egy vagy két hét fizetett szabadságot. Nyáron három hetet töltöttem otthon" – avatott be a részletekbe minket a fiatalember.

1595962285
„Minden reggel sporttal kezdünk, majd jönnek a különböző kiképzések"

„A jövővel kapcsolatos terveim között szerepel, hogy sikeresen elvégezzem a mesterlövész képzést, valamint a későbbiekben több misszióban is szeretnék részt venni. A légió egész életre ad munkát, de a szerződés csak öt évre szól, így az is lehet, hogy öt év után leszerelek és hazajövök" – mondta.

A magyar fiú nem titkolja: a légió megtanította a rendre, a fegyelemre és az emberek megismerésére. Emellett megtanulta értékelni az élet apró örömeit is, például a családot, a barátokat – vagy éppen az ennivalót…

1595962285
Éleslövészeten
Címkékkiképzés