Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknavetőgránátot rejtett a homok

Szöveg: Szűcs László |  2013. március 12. 9:51

A tizedik héten, azaz március 4–10. között 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 17 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 216 bejelentést kaptak.

Március 6-án Fótról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy egy Galamb utcában található családi ház előtt, az építkezésre kiszállított homokban egy feltételezhetően világháborús robbanószerkezetet találtak. A Szabó Tamás főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 80 milliméteres, német gyártmányú repesz-aknavetőgránátot rejt a homok. A tűzszerészek a robbanószerkezetet a kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Március 7-én Siófokon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Szent László és a Mészöly Géza utcák sarkán, csatornázási munkálatok közben került elő egy második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet. A beazonosítás idejére a rendőrök két utcát lezártak és nyolc lakóházat kiürítettek. Kiderült, hogy a 152 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő gránát gyakorló, azaz sem robbanóanyagot, sem pedig gyújtószerkezetet nem tartalmaz. Az ártalmatlan gránáttestet a Martin László főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Alighogy végzett a siófoki címmel a Martin főtörzsőrmester vezette járőr, máris át kellett vonulnia Csökölyre, ahol – egy Petőfi utcai családi ház udvarán – kertészkedés közben egy darab 120 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-romboló gránátot találtak. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon Baján is szükség volt a Magyar Honvédség tűzszerészeire. A Bányi Júlia Középiskola udvarán, földmunkák közben ugyanis egy szovjet gyártmányú, 50 milliméteres aknavetőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel. A tűzszerészek munkájának ideje alatt az iskolát és egy közelben lévő irodaházat is ki kellett üríteni.