Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktuális kérdésekről tárgyalt az osztrák és a magyar vezérkarfőnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. november 27. 17:27

Othmar Commenda vezérezredes, az Osztrák Fegyveres Erők vezérkarfőnöke meghívására két napos hivatalos látogatáson vett részt Ausztriában dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök november 26-27-én.

1596004594

A két vezérkarfőnök a bécsi megbeszélésen – amelyen részt dr. Perényi János, Magyarország ausztriai nagykövete is – olyan aktuális kérdésekről tárgyalt, mint a fegyveres erők szerepe a migrációs válság kezelésében, a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete, az Osztrák Fegyveres Erők átalakítási folyamata és külföldi szerepvállalása. Mindemellett megvitatták a kétoldalú katonai kapcsolatok további bővítésének lehetőségeit is. 

1596004594

A migráció kezelése mindkét országot komoly kihívások elé állítja, ezek megoldása összkormányzati, sőt összeurópai fellépést igényel. A beáramló embertömegek komoly biztonsági fenyegetést jelentenek, ezért a tárgyaláson kiemelt témaként jelentkezett az ezzel kapcsolatos vélemények egyeztetése, valamint a terrorizmus elleni küzdelem, illetve ehhez kapcsolódóan a Magyar Honvédség iraki szerepvállalása.

1596004594

A felek figyelemreméltó pontként értékelték a katonai szervezetek szintjén megvalósuló és tervezett együttműködést, hangsúlyosan érintve a magyarországi altisztképzés rendszerét, amelyről az osztrák vezérkarfőnök elismeréssel szólt.

1596004594

Dr. Benkő Tibor vezérezredes hivatalos útjának második napján látogatást tett a zwölfaxingi Szárazföldi Csapatiskolánál, ahol a vendéglátók az ott folyó páncélos, tüzér, lövész és felderítő szakkiképzés eszközeit mutatták be. A nap további részében, Eisenstadtban, a Burgerlandi Tartományi Katonai Parancsnokságot és annak feladatrendszerét ismerhette meg a Honvéd Vezérkar főnök. A tartományi parancsnokság által rendelkezésre bocsátott információk, hasznos tapasztalatokat adhatnak a továbbfejlesztés előtt álló magyar tartalékos rendszerre vonatkozóan.

1596004595

Fotó: Honvéd Vezérkar