Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírták a baltikumi légi rendészet technikai egyezményét

Szöveg: honvedelem.hu / mh59.hu |  2015. július 30. 15:26

A napokban Litvániában, a Siauliai bázison aláírták azt a technikai egyezményt, amely tartalmazza a baltikumi légi rendészeti feladat minden részletét. A dokumentumot Audronis Navickas ezredes, a litván légierő parancsnoka és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka látta el kézjegyével.

http://www.mh59.hu/rovatok/hu/hirek/alairtak_a_baltikumi_legi_rendeszet_technikai_egyezmenyet/

A baltikumi légi rendészet (Baltic Air Policing) folyamatos NATO légvédelmi készültség a balti országok légterének védelme érdekében. A feladatot a NATO készültségi erejének tagjai látják el, az ebben való részvétel önkéntes jellegű. Koordinálásukat a NATO kombinált légi műveleti központja (CAOC) látja el ramsteini főparancsnoksággal.

1595997952

Mint ismeretes 2015. szeptember 1-től a három balti ország légtérbiztonságáért Németországgal együtt a Magyar Honvédség légiereje felel majd. Észtország, Lettország és Litvánia ugyanis nem rendelkeznek a feladat végrehajtására alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történt 2004. március 29-i csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon a NATO-tagországok látják el.

Elsőként a belga légierő gépei települtek a Baltikumba, jelenleg a norvég vadászpilóták járőröznek a térségben majd tőlük veszik át a feladatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei. A négy vadászgép és a mintegy nyolcvan katona augusztus 27-én települ át a Siauliai bázisra, a hivatalos átadás-átvételt augusztus 31-én tartják.

1595997953

Fotó: Siauliai Airbase