Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alföldi bakák a Nagy Háborúban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 16. 19:21

A dél-alföldi régióban eddig példátlan méretű és színvonalú első világháborús megemlékezést és konferenciát tartottak november 12-én Szentesen.

1595982654

Alföldi bakák a Nagy Háborúban címmel rendeztek megemlékező konferenciát az első világ-háborúban harcolt alföldi hősökről szerdán Szentesen. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint Szentes önkormányzata által közösen rendezett esemény apropóját a világháborús centenárium mellett a császári és királyi 46. szegedi gyalogezred alakulatnapjának metszéspontja adta.

1595982654

A megemlékezések a szentesi Erzsébet téri első világháborús hősi emlékműnél kezdődtek Szirbik Imre polgármester és dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnokának részvételével, amelyet a hősök tiszteletére rendezett koszorúzás követett. Ezt követően tartották meg a tudományos konferenciát a HM HIM, a MNL Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltára, a Szentesi Koszta József Múzeum, a Zentai Történeti Múzeum, valamint a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kutatóinak felszólalásaival.

1595982654

A szakemberek előadásaikban az első világháborúban részt vett alföldi felállítású alakulatok harctevékenységét, elszenvedett veszteségeiket, valamint az alföldi hátország történetét ismertették, a hőskultusz máig élő emlékeinek bemutatásával: az elsősorban szentesi, illetve szegedi vonatkozású, regionális háborús témák, emlékek mellett az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének szervezetéről is szó esett.

A műszaki ezred statikus haditechnikai bemutatóval színesítette a rendezvényt.

1595982655

Fotó: Szentesi Gyors – hangos hírportál