Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alkotni nem lehet katonai egyenruhában

Szöveg: Takács Vivien |  2014. június 12. 13:44

Napsütés, mókusok és jó levegő várta azt a harmincegy művészt, akik idén részt vesznek a katonai alkotótáborban a mátraházi Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban. A június 10−20. közötti rendezvény fő feladata egy olyan alkotás elkészítése, amely a Nagy Háborúnak és az abban harcoló hős magyar katonáknak állít méltó emléket.

1595973651

A huszonharmadik képzőművészeti tábort Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll-, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében úgy fogalmazott, a tábor célja az, hogy „akik otthon hobbiként művészkednek, egy kicsit irányítottan, egy kicsit tanulva elmélyítsék azt a művészi tudásukat, amellyel hozzájárulnak a honvédség kulturális életéhez is."

Szunyoghy András Mednyánszky-díjas grafikusművész ismertette a feladatokat, majd kiosztotta a festőknél bevált védőruházatot, egy kötényt.
A huszonöt festő és grafikus, a két pirografikus és a négy fafaragó előírt munkája az első világháború kitörésének századik évfordulójához kapcsolódik. Alkotásaikat októberben kiállítják a Stefánia Palotában, utána vándorkiállításként vidéki alakulatoknál láthatja a műveket a közönség.

1595973651

Szegedi Olga, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ törzszászlósa idén először vesz részt a táborban. Az akvarell „imádója", s mint a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: gyerekkorában Oroszországban tanult képzőművészeti iskolában. „A gyerekeim felnőttek, egyedül maradtam, így most a festészetben tudok kiteljesedni" − mondta.

A szén- és a grafitművészet alkotója, Kui István szintén először vesz részt a katonai alkotótelepen. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonája „tele tarisznyával" érkezett az első világháborús feladattal kapcsolatban. „Olyan alkotást szeretnék elkészíteni grafittal és szénnel, amelynek fotóhatása van." A két „újonc" nagyon várta a tábort. Elmondásuk szerint itt végre lesz idejük festeni és új technikákat elsajátítani a szaktanároktól.

Girnt Vilmos nyugállományú katonatiszt, a szolnoki főiskola volt oktatója „régi motorosnak" számít a tábor művészei között. „Amiben alkotok, az a céltábla és a madárijesztő keveréke" – mondja nevetve a nyugállományú katonatiszt. „Egyszerűsített emberi alakokat rajzolok, absztrakt formába öltve" – fejti ki a metaforát. A kötelező feladatra Girnt Vilmos is felkészült. „Két témám is van, az egyik egy dragonyosalak megelevenítése a vásznon, a másik egy emlékoszlop lefestése."

1595973652

Fotó: Galovtsik Gábor