Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai CFE-ellenőrök Magyarországon

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2014. augusztus 19. 14:19

Az Amerikai Egyesült Államok Fegyverzet-ellenőrzési Központjának (Defense Threat Reduction Agency, DTRA) ellenőrcsoportja augusztus 12−15. között az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE-szerződés) előírásai szerint gyakorló ellenőrzést hajtott végre Magyarországon.

A feladatot magyar−amerikai kétoldalú együttműködés keretében hajtották végre. A gyakorló ellenőrzés célja, hogy az amerikai fél által delegált ellenőrök gyakorolják a CFE-szerződés VII. fejezet 1−17. pontjai alapján végrehajtott „bejelentett hely" ellenőrzést.

A feladat eredményes végrehajtását az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztályának (MH KDK FEO) szakemberei a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársaival, valamint a Pintér Művekkel közösen biztosították.

1595977266

A keceli helyszín kiválasztásánál a DTRA részéről elsődleges szempont volt, hogy testközelből tudják bemutatni a szakmai tapasztalattal nem vagy csupán korlátozott ismeretekkel rendelkező állomány részére azokat a technikai eszközöket, amelyekkel éles CFE-ellenőrzések folyamán találkozhatnak.

Az érkezés napján, a valós életből merített tapasztalatokon alapuló elemekkel tarkított beléptetési eljárást követően egy fiktív, Kecel helyőrségben települt katonai alakulatnál a CFE-szerződés VII. fejezet 1−17. pontjai alapján „bejelentett hely" ellenőrzést hajtottak végre. Ehhez a fiktív ellenőrzéshez az MH KDK FEO a HM HIM szakreferensével közösen előkészítette a szükséges okmányrendszert. Mivel ez egy gyakorló ellenőrzés volt, az ellenőrcsoport részére a kísérőcsoport szándékosan hibás okmányokat adott át. Az ellenőröknek az okmányokban elrejtett hibákat észlelniük kellett, és jelezniük azokat a kísérőcsoportnak.

Az amerikai ellenőrcsoport a második nap folyamán a keceli haditechnikai park területén található technikai eszközök felismerését és azonosítását gyakorolta. Az elmélet helyett ezen a napon csak gyakorlati kérdésekkel foglalkoztak.

Az amerikai fél elégedettségét fejezte ki a gyakorló ellenőrzéssel kapcsolatban. Az előre tervezett foglalkozások elérték céljukat: a magyar, valamint a külföldi résztvevők hasznos gyakorlati tapasztalatokra tettek szert. Mindkét csoport jelezte, hogy szándékukban áll a közös tevékenység folytatása.

Fotó: a szerző felvétele