Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetségesi kötelezettségeinknek magasabb szinten tudunk eleget tenni

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2014. augusztus 19. 14:48

Augusztus 19-én a HM Védelemgazdasági Hivatal és az MBDA France képviselői szerződést kötöttek a Mistral légvédelmi rakétarendszer 2016−2018 közötti képességnövelő bővítéséről.

A dokumentumot francia részről Didier Philippe, az MBDA France exportigazgatóságának első alelnöke, magyar részről dr. Balla Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgató-helyettese írta alá.

1595977267

A Magyar Honvédség 1997 óta alkalmazza a Mistral M2 rakétákat ATLAS indítóállványon mind országvédelmi feladatokra, mind a szövetségi rendszerekbe felajánlott erők védelmére. A rakéták technikai fejlődése miatt szükségessé vált a Mistral rendszer korszerűsítése.

Az új szerződés értelmében a francia gyári átszerelőkészletekkel a korábban beszerzett M2 típusú rakétákat a kor színvonalának megfelelően újítják fel a HM Arzenál Zrt. közreműködésével, így a hadiipari képességek megkezdett kiépítése tovább bővül.

1595977267

A szerződés legjelentősebb része a világszínvonalú M3 rakéták beszerzése, melyek nagyobb lőtávolsággal, jobb zavarvédelemmel és hosszabb üzemidővel rendelkeznek elődeiknél. A rendszerszintű alkalmazás érdekében új típusú MATIS MP3 hőkamerákat, működő gyakorlóberendezéseket, alkatrészeket, akkumulátorokat, a kapcsolódó dokumentációkat is beszállítják az üzemeltető katonai szervezethez.

A beszerzés vonatkozásában a HM olyan többéves ütemezett konstrukciót dolgozott ki, amely egyfelől biztosítja a honvédelmi költségvetési forrásokból történő finanszírozhatóságot, másrészt a Magyar Honvédség földközeli oltalmazási képességének hosszú távú megtartását és fejlesztését, harmadrészt a NATO részére felajánlott erők képességeinek növelését. Ezzel szövetségesi kötelezettségeinknek magasabb szinten tudunk eleget tenni.

1595977268

Fotó: Rácz Tünde és archív