Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is ünnepeltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 19. 15:37

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról. Összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (Folyamatosan frissítve!)

Kenyéráldás Tatán

„Ahogy katonáink becsületes munkával elvetik egy új béke alapjait, úgy vetik el a mezőn a magot a föld munkásai; ahogy gondozzák és védik a békét katonáink, úgy védik és gondozzák a növekvő vetést a föld művelői." – fogalmazott a kenyéráldás alkalmával Markovics Milán Mór főhadnagy, az MH 25. Klapka György Lövészdandár új tábori lelkésze augusztus 19-én, az államalapító Szent István ünnepének alkalmából megrendezett állománygyűlésen.

Az ünnepi állománygyűlésen Kása István alezredes, a tatai dandár megbízott parancsnokhelyettese előléptetéseket és elismeréseket adott át. Az ünnepség a Szózattal és a csapatzászló kivitelével ért véget.

1595977268

Írta és fényképezte: Petrovics Renáta


* * *



Szent István király emlékezete

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár állománya ünnepi dandársorakozón emlékezett államalapítónkra a Kossuth-laktanyában.

Ünnepi beszédében Galambos Péter hadnagy utalt arra, hogy István király személyisége testesíti meg a magyarság és a keresztény hit összefonódását. A fiatal tiszt kiemelte: „István király szervezőmunkájának köszönhetően a magyarság egyenjogú tagja lett az európai népek akkoriban formálódó családjának. Az uralkodó munkájának legnagyobb eredménye az, hogy hazánk számára kijelölte az új, európai életet. A mai napig ebben az európai közösségben, az Európai Unió és a NATO kötelékében a Magyar Honvédség, így a Bocskai-dandár is meghatározó szerepet tölt be. Az alakulat katonái évek óta részt vesznek különböző békefenntartó műveletekben, és legjobb tudásuk szerint hajtják végre a rájuk bízott feladatokat."

Az ünnep elismerések átadásával folytatódott. Az okleveleket és az emléktárgyakat Takács Attila ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka adta át. Elismerésben részesült − többek között − a Debreceni Helyőrségi Zenekar állománya, a zenekar fennállásának 60. évfordulója alkalmából.

1595977269

Írta: Tóth Andrea

Fényképezte: Szalka Miklós őrvezető


* * *



Állománygyűlés a Zrínyi Miklós laktanyában

Az államalapítás ünnepének alkalmából megtartott állománygyűlésen tisztelegtek augusztus 19-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének katonái Szent István király emléke előtt.

Ünnepi beszédében Budai Anna elmondta, hogy augusztus 20. államalapító Szent István ünnepe, történelmünk legrégibb hagyományokra visszatekintő alkalma, mivel gyökerei a 11. századra nyúlnak vissza. Beszédében bemutatta, hogy az elmúlt történelmi időszakokban hogyan emlékeztek elődeink I. István 1083-as szentté avatásának napjára, kiemelve: „Szent István királyunk élete egyik legfontosabb feladatának tekintette a keresztény hit általános elterjesztését és megszilárdítását Magyarországon. S az sem véletlen, hogy államalkotó munkája során erős egyházi szervezetet hozott létre."

A beszédet követően az elismerések és jutalmak átadása következett. Az ünnepi állománygyűlés a Szózattal és a csapatzászló kivitelével ért véget.

1595977269


Írta és fényképezte: Búz Csaba hadnagy


* * *



Ünnepi állománygyűlés az MH Kiképzési és Doktrinális Központnál

Augusztus 19-én tartotta ünnepi állománygyűlését az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK). Államalapító királyunkra emlékezve Mező András alezredes, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Doktrinális és Koncepciófejlesztési Osztály megbízott osztályvezető-helyettese mondta el ünnepi beszédét, mely rendhagyó gondolataival nemcsak államalapító Szent István emlékét méltatta, de hangsúlyozta a katonai hivatástudat, az összefogás és a hazaszeretet fontosságát is.

A megemlékezés elismerések átadásával zárult, melyet Szpisják József dandártábornok, az MH KDK parancsnoka adott át.

1595977269

Írta: Varga Bernadett zászlós

Fényképezte: Rácz Tünde


* * *



Emlékezzünk Szent Istvánra

Az MH Logisztikai Központ (MH LK) augusztus 18-án tartotta Szent István-napi ünnepi állománygyűlését Budapesten, a báró Hazai-laktanyában.
Az állománygyűlésen részt vett dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke, dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület elnöke, az együttműködő katonai szervezetek, a IX. kerületi társ fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői valamint a Budapesti Nyugállományúak Klubja logisztikai és elhelyezési tagozatának képviselői.

Ünnepi beszédében dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok kiemelte: „Emlékezzünk hát Szent Istvánra, de ne csak úgy, mint távoli, homályba vesző, bizonytalan körvonalú történelmi alakra, hanem egy olyan emberre, akinek mondandója van még a ma számára is. Szent István a magyar állam megalapításával arra tanított bennünket, hogyan teremthetünk magunknak otthont Európában. Otthont, amely védelmet és biztonságot ad. Teret a kiteljesedésre. Otthont, amely bár képes változni velünk az időben, mégis állandó."

Az ünnepi beszédet követően Baráth István dandártábornok, az MH LK parancsnoka elismeréseket adott át. A rendezvényt a Honvéd Együttes férfikarának lélekemelő műsora zárta.

1595977270

Kép és szöveg: MH LK


* * *



Ünnepi állománygyűlés az MH ARB-nél

Az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) augusztus 19-én ünnepi állománygyűlésen emlékezett az államalapításra állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából.
Druzsin József százados, az MH Anyagellátó Raktárbázis üzemben tartást és anyagellátást tervező és ellátó repülő-műszaki alosztályának vezetője ünnepi beszédében kiemelte: „Az ünnepnap távlatot ad, elhelyezi az embert abban a kötelékben, amelyben az életét éli és hivatását teljesíti. Számunkra tudatosítja, hogy mi a nemzet katonái vagyunk, akik a parancsot a felettesünktől kapjuk, de a megbízatásunkat, a bizalmat egy egész ország adja. Így ír erről fiának a bölcs király: „Az uralom negyedik dísze a főemberek, ispánok, vitézek hűsége, erőssége, serénysége, szívessége és bizalma. Mert ők országod védőfalai, a gyengék oltalmazói…"

A beszédet követően Nagy Attila ezredes, az MH ARB parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át, amelyet kollégánk, Schmidt Henrietta közalkalmazott élőzenés énekelőadása követett Tóth Viktor, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar zongora szakos hallgatójának kíséretében.

1595977270


Írta: Zsigmond Réka

Fényképezte: Háda István főhadnagy

* * *

Ez a föld az életet jelenti

„Augusztus 20-án egy olyan államférfire emlékezünk, aki a nyugati kultúrkörhöz csatolta hazánkat. Szent István királyunk a markába fogta a fölemelt rögöket, összeszorította az öklét, hogy ujjai közül ki ne szóródjon egyetlen homokszem sem. Mert tisztában volt azzal, hogy nekünk ez a föld jelenti az életet" – fogalmazott ünnepi beszédében Ignáth Zsolt alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) hadműveleti és kiképzési osztályvezetője a nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepének alkalmából megrendezett állománygyűlésen augusztus 19-én, kedden.

Ignáth alezredes beszédében elmondta, hogy az ünnep alkalmas a múltra való emlékezésre és a jövőbe tekintésre egyaránt, hiszen visszatekintve láthatjuk, hogy milyen államot teremtettek elődeink, és a jövőbe tekintve átgondolhatjuk, hogy mi, mai magyarok milyen államot szeretnénk magunknak és gyermekeinknek.

Az ünnepi beszédet követően Vanyur Tibor ezredes, az alakulat parancsnoka pár szóban nemcsak az elismerésben részesültek munkáját köszönte meg, de kiemelte a külszolgálaton lévőkét és azokét is, akik éppen feladataik miatt nem tudnak most velünk ünnepelni. Vanyur ezredes beszélt az „Év Katonája"  kitüntető címről is, melyet az idei évben Lipka Violetta őrnagy vehetett át.
Az ünnepi megemlékezés kitüntetések és elismerések átadásával zárult.

1595977270

Írta és fényképezte: Ifju Tímea főhadnagy