Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai rombolóbombát találtak az Északi összekötő vasúti hídnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 18. 13:27

A tűzszerészek október 18-án, csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos, második világháborús bomba van a fővárosban az Északi összekötő vasúti hídnál.

A hatástalanítás miatt pénteken egy kilométeres körben kiürítik az épületeket és lezárják a környéket – mondta Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje az MTI-nek.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a búvároknak sikerült azonosítaniuk a még szerdán az újpesti vasúti hídnál talált robbanótestet, amelyről kiderült, hogy amerikai gyártmányú rombolóbomba. A bomba két gyújtószerkezetét el kell távolítaniuk a tűzszerészeknek, ezért péntek délelőtt egy kilométeres körben lezárják és kiürítik a környéket – fűzte hozzá.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a honvédség csütörtök délután dönt a pontos intézkedésekről.
Várkonyi Melinda elmondta azt is, hogy a bombát egy aknamentesítő hajóval emelik ki a vízből, majd eltávolítják a két gyújtószerkezeteket és a helyszínen megsemmisítik őket, a bombatestet pedig elszállítják a központi gyűjtőhelyre.
Hozzátette: a vasúti és a hajóforgalmat csütörtökön 12.30-tól egy órán át újra szüneteltetni kell, amíg a búvárok bójákkal jelölik meg a bomba helyét.