Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamista lázadószervezet fegyvereseivel végzett a nigériai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 18. 13:53

A nigériai hadsereg megölte a Boko Haram iszlamista lázadószervezet 24 tagját – jelentették be a hadsereg illetékesei október 16-án, kedden. Az összecsapás az előző este és éjszaka kezdődött: a szélsőségesek pokolgépeket robbantottak és rakétagránátokkal támadtak meg különböző létesítményeket a fellegváruknak számító városban, az ország északi részén lévő Maiduguriban.

A hadseregnek a városban állomásozó különleges erői közleményükben azt állították, hogy visszavertek minden támadást, és hogy az összecsapásoknak nem esett áldozatul egyetlen civil sem, viszont egy katona megsebesült.

Ezeket az információkat független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.

Azt, hogy robbanások és több tűzpárbaj volt az este és az éjszaka a város egyik negyedében, helyi lakosok megerősítették. Hozzátették, hogy kigyulladt egy iskolaépület.

A hadsereg szerint reggelre helyreállt a nyugalom Maiduguriban.

Lakosok elmondták, hogy egy múlt heti pokolgéprobbanás után, amelyben meghalt három katona, a hadsereg megölt mintegy 30 embert. A hadsereg tagadja ezt a vádat.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet szerint a városban 2010 óta több mint 1400 ember esett áldozatul különböző fegyveres támadásoknak és gyilkosságoknak. A biztonsági erők rendszeresen megtorolják a Boko Haram támadásait, és elképzelhető, hogy ezek során emberiesség elleni bűnöket követnek el – írta a HRW egy nemrégen kiadott jelentésében.