Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar parancsnokság alatt a békefenntartó zászlóalj

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. október 18. 12:41

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében Iulian Daniliuc alezredes átadta a magyar–román közös békefenntartó zászlóalj parancsnokságát Fábián László alezredesnek.

1595943322

Magyarország és Románia a nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenység támogatása céljából 1998. március 20-án, Budapesten állapodott meg egy magas fokú készenlétben álló, közös békefenntartó zászlóalj létrehozásáról. A zászlóalj vezetése és irányítása NATO-elvek szerint történik, a két nemzet a vezető beosztásokat éves váltással látja el. A magyar modult az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj, a román modult az aradi 191. Gépesített Lövészzászlóalj biztosítja.

Az október 17-i átadás-átvételi ünnepségen Baráth István dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke beszédében kiemelte: a világban zajló fegyveres konfliktusok jellegének gyors változásához a békefenntartó eljárásoknak is igazodniuk kell, ezért a következő gyakorlatokba már új elemeket kell beépíteni.

Ennek értelmében a közös gyakorlatokat a legújabb kihívásoknak megfelelően szeretnénk megtervezni – mondta Fábián László alezredes, majd az afganisztáni műveleti területen szerzett tapasztalatai alapján hozzátette: „A dinamikus és éles változások miatt oly módon kell képezni parancsnokainkat és katonáinkat, hogy megfeleljenek bármilyen új helyzetnek."

1595943322