Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

An-26: az utolsó földet érés

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 23. 17:52

Ünnepélyes keretek között ért véget a Magyar Honvédség utolsó üzemképes An-26-os katonai szállítógépének szolgálata június 23-án, kedden. A 406-os oldalszámú gép utoljára emelkedett magasba a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról és vett búcsút hajózóitól, műszaki és kiszolgáló katonáitól.

1596080955

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis utolsó légcsavaros gépe búcsúzóul kötelékrepülésre hívta az alakulat egyik Airbus A319 típusú közepes katonai szállítógépét, ezzel mintegy véglegesen átadva a katonai személy- és teherszállítóképesség jelképes stafétabotját az Airbus gépeknek. Az egyórás úton egymás mellett repülve bejárták Kecskemét térségét, majd közösen húztak át a repülőbázis felett.

1596080956

A földön az alakulat katonái várták a 46 évig szolgálatban álló Ancsát. Leszállását követően vízsugárral és közös tisztelgéssel mondtak köszönetet az elmúlt évtizedek példás helytállásáért. Az utolsó út repülőszemélyzetével tartott Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélőle, valamint Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is.

GALÉRIA