Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Angol és francia hadüzenet

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 14. 20:29

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A diplomáciai viszony megszakítása után csütörtökön bekövetkezett Franciaország és Anglia hadüzenete monarchiánknak. A két entente hatalom hadüzenete előre látható volt és ebben a pillanatban semmit sem változtat a harctéri helyzeten. Csapataink orosz területeken újabb győzelmet arattak, diadalmasan vonulnak előre, sőt egy ellenséges betörési kiséréletet is meghiúsítottak. Az oroszok az egész vonalon visszavonulnak, sőt Románia határáról is eltakarodtak. A szerb harctéren, úgy látszik, mind súlyosabb lesz a helyzet a szerbek részére, élelmezésük rossz, s ma újra érkezett hír arról, hogy több szerb század szökött át Bulgáriába. Egyebekben a balkáni államok nyílt állásfoglalása küszöbön van, s mint fontos tényt említjük, hogy Vilmos császár futárt küldött a román királyhoz." – adja hírül a Pesti Hírlap.

A Népszava és a Pesti Napló címlapjain is olvasható, hogy az angolok és a franciák hadüzenetet küldtek a Monarchiának. „Franciaország Ausztria-Magyarországgal háborus állapotban lévőnek tekinti magát, mert Ausztria-Magyarország Franciaország szövetségese, Oroszország ellen háborut visel és Franciaország ellenségét, a német birodalmat támogatja. Egyuttal kijelentette a britt királyi nagykövet, hogy tekintettel Franciaország magatartására, Nagybritannia is hadiállapotban levőnek tekinti magát a monarchiával."

A Népszava az európai háborús helyzetképről is beszámol, amiből megtudhatjuk ki kivel folytat háborút: „A hármas ántánt egészében háborut folytat a hármasszövetség két tagjával: Ausztria – Magyarországgal és Németországgal. A monarchia hadban áll Szerbiával, Montenegróval, Oroszországgal, Franciaországgal és Angliával. Németország hadban áll Oroszországgal, Franciaországgal, Belgiummal, Angliával, Szerbiával és Montenegróval. Franciaország hadiállapotban van Németországgal és a monarchiával. Belgium háborut folytat Németországgal. Anglia háborus állapotban van Németországgal és a monarchiával. Oroszország hadban áll Németországgal és a monarchiával. (Várható Oroszország ultimátuma Romániához és Törökországhoz.) Szerbia háboruban van a monarchiával és Németországgal. Montenegró is háboruban van Ausztria-Magyarországgal és Németországgal."

Az előző nap fegyvertényei közül a Pesti Napló kimeli, hogy a monarchiás csapatok Galícia északkeleti határán eredményes harcokat vívtak a kozákokkal, akik bő zsákmányt hagytak hátra menekülésük közepette. „Eredményesen működünk a déli harctéren is, noha magasabb taktikai érdekek még mindig nem engedik meg, hogy ottani győzedelmes operációinkról bővebb részleteket áruljunk el."



(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976987
Címkéklapszemle