Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael légicsapással válaszolt a palesztin rakétákra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 14. 19:44

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök augusztus 13-án, szerda este parancsot adott arra, hogy az izraeli katonaság válaszoljon a Gázai övezetből érkező rakétatámadásokra – jelentette be egy izraeli tisztviselő. Izraeli vadászgépek éjszaka légicsapásokat mértek több palesztin célpontra.

Az izraeli közlésre azt követően került sor, hogy palesztin és egyiptomi illetékesek a most lejárt tűzszünet meghosszabbítására vonatkozó megállapodásról számoltak be Kairóban. Izrael ezt a bejelentést még nem kommentálta.

Palesztin közlés szerint ötnapos hosszabbításról van szó, amely jövő hétfőn jár le, és várhatóan folytatódnak a tárgyalások egy tartós tűzszünetről is.

A Gázai övezetből szerda este lőttek ki rakétákat izraeli területre, röviddel a tűzszünet lejárta előtt. Az övezetet uraló szélsőséges szervezet, a Hamász tagadta, hogy tagjai indították volna a lövedékeket, és a fegyvernyugvás megsértésével vádolta Izraelt.

Az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban megerősítette, hogy „terrorista célpontokat" támadott a Gázai övezetben. A közlemény szerint öt rakétára válaszoltak, amelyekkel a hadsereg álláspontja szerint véget vetettek a tűzszünetnek.

Hamász-források és szemtanúk szerint a légicsapások legalább négy célpont ellen irányultak a Gázai övezet különböző pontjain.

Washingtoni közlés szerint Netanjahu szerdán telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel is. Obama azt sürgette, hogy a felek tegyenek további erőfeszítéseket a tartós tűzszünet érdekében. A Fehér Ház szerint az elnök megerősítette azt is, hogy az Egyesült Államok fontosnak tartja a kairói tárgyalások sikerét, és olyan tűzszüneti megállapodásnak kell születnie, amely egyaránt tekintettel van Izrael biztonságára és a Gázai övezetben tapasztalható humanitárius helyzetre.