Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Angol nyelvi felkészítés az Afganisztánba induló katonáknak

Szöveg: Bába Melinda |  2015. április 5. 15:56

Harminc tiszt és altiszt fejlesztette angol nyelvtudását az elmúlt három hétben a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban megrendezett nyelvi ismereteket felfrissítő tanfolyam keretében. A képzésen részt vevők az afganisztáni Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission − RSM)  teljesítenek majd szolgálatot.

A Magyar Honvédség tizenkét alakulatától érkezett katonák meglévő tudását az úgynevezett missziós bemeneti követelmény mérés részeként, egy számítógépes nyelvi teszt megírásával − ahol szövegértésből és nyelvtani ismeretekből adtak számot tudásukról − majd egy szóbeli szintfelmérővel mérték fel. Az elért eredmények alapján két csoportot indítottak.

A kiképző központ nyelvtanárai  a beszédkészségre és az előadói képességek fejlesztésére fókuszáltak leginkább. Ennek érdekében mindennap „házi feladatot" kaptak a hallgatók, akik rövid prezentációkat tartottak a számukra meghatározott témában. A másik fő képzési irány a katonai szövegértés minél magasabb szintre történő emelése volt. A hallgatók számos, Afganisztánnal és az ISAF-fel kapcsolatban megjelent cikket dolgoztak fel.

De mindez nem valósulhatott volna meg, ha a felkészítés résztvevői nem bővítették volna folyamatosan katonai szókincsüket, így nemcsak szóbeli házi feladatra voltak kötelezve, hanem új szavak tanulására is. Épp ezért, a számonkérés mindennapos volt, egy-egy „röpdolgozat" formájában.

Címkéktanfolyam