Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a kenyai elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 5. 17:02

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett Uhuru Kenyatta kenyai elnök a garissai egyetemen végrehajtott tömegmészárlás áldozatainak emlékére, és azt ígérte, hogy kormánya a „lehető legszigorúbb választ” adja az al-Shabaab nevű szomáliai iszlamista milícia által elkövetett merényletre.

Szomáliai fegyveresek csütörtökön 148 embert – 142 egyetemi hallgatót, három rendőrt és három katonát – öltek meg a kelet-kenyai Garissa városában, a sebesültek száma eléri a nyolcvanat, sokak állapota válságos. A nemzethez intézett, szombaton sugárzott beszédében az elnök elítélte a barbár merényletet és egységre szólította fel honfitársait. Kijelentette, hogy kormánya minden tőle telhetőt megtesz az áldozatok és családjaik támogatására, valamint azért, hogy a tömegmészárlás felelőseit és cinkosait az igazságszolgáltatás elé állítsa. A nemzeti gyász vasárnap kezdődik, az egész országban félárbocra eresztik a zászlókat.

„Kormányom a lehető legszigorúbb választ adja a merényletre és a bennünket célzó minden más támadásra. Soha nem törtünk meg, soha nem fogunk megtörni, folytatjuk egy virágzó és biztonságos nemzet építését" – hangoztatta Uhuru Kenyatta, aki arra kérte minden honfitársát, az egyházakat és helyi vezetőket, hogy emeljék fel szavukat az ország egysége mellett oly módon, hogy „jogos haragunk ne vezessen senki megbélyegzéséhez", mert az csak a terroristák malmára hajtaná a vizet.

A kenyai elnök hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők mindent megtesznek a garissai merénylet kitervelőjének tartott Mohamed Mohamud, az al-Shabaab egyik vezetője elfogásáért.

Az egykor tanárként dolgozó, állítólag Etiópiában született, de kenyai állampolgársággal is rendelkező, „Kuno", „Dulyadin" (hosszúkezű) és „Gamadhere" (kétkezes) néven is ismert Mohamed Mohamud az ötvenes éveiben jár, tanárként is dolgozott egy garissai Korán-iskolában, mielőtt a radikális nézetek hívéül szegődött. Számos más merényletért is körözik, a rendőrség 200 ezer eurós vérdíjat tűzött ki a fejére.

A garissai merénylet újra a figyelem középpontjába állította a keresztények és a muzulmánok közötti megosztottságot: a muzulmánok azzal vádolják a kenyai kormányt, hogy háttérbe szorítja őket a keresztények javára. Ezzel összefüggésben a kenyai államfő arra kérte a muzulmánok közösségét, hogy működjenek együtt a biztonsági erőkkel a radikális iszlám elleni küzdelemben.