Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Április végétől Tavaszi Áttörés 2014

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. április 18. 7:36

Közel 1500 katona és 350 technikai eszköz részvételével, április végén kezdődik a Magyar Honvédség idei egyik legnagyobb szabású, komplex hadgyakorlata, a Tavaszi Áttörés 2014 – mondta dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke április 17-én, Veszprémben tartott sajtótájékoztatóján.

Böröndi Gábor dandártábornok megerősítette: a Holland Királyi Haderő Várpalota Challenge 2014 elnevezésű hadgyakorlata véget ért, a helikopterek már el is hagyták hazánk légterét. Április 22-én pedig már megkezdődnek a helyszínen a Tavaszi Áttörés 2014 elnevezésű hadgyakorlat előkészítő műveletei.

1595970609
Dr. Böröndi Gábor dandártábornok leszögezte: a gyakorlatsorozat a lehető legkisebb hanghatással jár majd, és nagy hangsúlyt fektetnek a környezet és a természet védelmére is

„A több gyakorlatból összeálló komplex hadgyakorlat egyik kiemelt része a tatai Klapka-dandár 1. lövészzászlóalja és a szolnoki „könnyű vegyes" 2. százada alkotta, 800 fős zászlóalj-harccsoport CREVAL-ellenőrzése, amelynek során a katonák bizonyítják országvédelmi képességüket. A gyakorlat során közel 1300 különböző szempont alapján mérik fel tudásukat, a körletfoglalástól kezdve az éleslövészeten át egészen a visszacsoportosításig" – nyilatkozta a haderőnemi főnök.

A dandártábornok kitért arra is, hogy a CREVAL-ellenőrzés mellett, a légierővel együttműködve, számos más gyakorlat is zajlik majd az újdörögdi, valamint a Veszprém és Várpalota térségében lévő gyakorlótereken.

„Ezek közül kiemelném az úgynevezett páncéltörő módszertani gyakorlatot, amelyre a Magyar Honvédségben az elmúlt húsz évben nem volt példa" – fűzte hozzá Böröndi Gábor dandártábornok.

Fotó: Rácz Tünde és a szerző