Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aranyparti akadálypályán bizonyítottak a SZEN hallgatói

Szöveg: Gulyás Róbert őrnagy |  2015. május 1. 15:43

A győri Széchenyi István Egyetem április 20-25. között tartotta a „SZEN” elnevezésű (Széchenyi Egyetemi Napok) programsorozatát. Az egyetem vezetősége, a hallgatói önkormányzat és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) Győr-Moson-Sopron megyei irodája közötti évek óta fennálló kiváló kapcsolat lehetőséget adott arra, hogy az egyetemi napok egyik legjelentősebb sportrendezvényét közösen szervezzék meg.

1595992867

A „SZEHero" elnevezésű katonai akadálypálya-futást április 23-án rendezték meg az egyetemi kollégium Duna-parti sétányán, az Aranyparton. A másfél kilométeres táv során nyolc versenyszámot kellett teljesíteniük a résztvevőknek: volt gumiabroncsban futás, lajhármászás, egy-két ponton rögzített kötélen történő átmászás, lépcsőzés, töltésoldalon legurulás, szlalomfutás és célba dobás kézigránáttal. Ennek a versenyszámnak a teljesítése különösen nehéz volt, hiszen háromszor kellett célba dobniuk a versenyzőknek: egyet állva, egyet guggolva és egyet fekve. Ha háromból kettőt elhibázott valaki, büntetőfeladatot kellett végrehajtania, amivel időt és energiát veszített.

1595992868

A versenyzőknek nedvesített homokban kellett átkúszniuk az álcaháló alatt, ha hozzáértek mászás közben, akkor vissza kellett menniük az elejére és újból átmászni a háló alatt. Meglepetésfeladatként pedig természetesen nem maradhatott el a fegyver szét- és összeszerelés, amelyet a diákok csak a verseny megkezdése előtt tudtak meg.

1595992868

A fizikai erőpróba után az iroda munkatársai gondoskodtak a megfáradt hallgatók további, ámde már pihentetőbb „szórakoztatásáról". Az érdeklődők a fegyverzettechnikai kiállítóhelyen kézbe vehették és akár szét-, illetve össze is szerelhették a kiállított gépkarabélyokat. A vállalkozóbb szellemű fiatalok repeszálló mellényben megpróbálhatták a PKM típusú géppuska álló tüzelési helyzetben történő megtartását is. A lézerpuska-lövészet során az öt lövésből öt találatot teljesítők ajándéksapkát kaptak, ráadásként egy ingyenes repülést a legmodernebb harcászati repülőgépek valamelyikével, igaz, kizárólag a földi repülőgép-szimulátorral.

1595992868

A katonai életpálya iránt érdeklődők a kihelyezett tájékoztató anyagok mellett, segítséget is kaptak a jelentkezési feltételekről, előadásokat hallgattak meg a szerződéses és önkéntes tartalékos katonai szolgálatvállalásról, valamint a bevezetendő új katonai életpálya sarkalatos pontjairól. Meglepően sok hölgy is volt a kíváncsiskodók között, bár őket inkább a katonai felsőoktatási rendszer sajátosságai érdekelték. Többen elmondták, hogy a komolyan érdeklődnek a Magyar Honvédség iránt, és kipróbálják magukat önkéntes műveleti tartalékosként.

1595992868

Fotó: a szerző felvételei