Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a Jósika Miklós-djat

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. május 27. 22:54

Ünnepélyes keretek között – barátai és tisztelői jelenlétében – adta át a Jósika Miklós-díjat Bobory Zoltán költő és írónak Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes május 27-én, pénteken délután, Székesfehérváron.

Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere a honvédelem napja, május 21-e alkalmából – kiemelkedő irodalmi tevékenysége, a honvédelmi nevelést támogató szolgálata, nemzeti sorstragédiáink irodalmi eszközökkel történő művészi megjelenítése elismeréséül – Jósika Miklós-díjat adományozott Bobory Zoltánnak, több évtizedes alkotóművészi munkássága, történelmünk hadtörténeti eseményeinek művészi megjelenítése elismeréseként.

1596014167

Bobory Zoltán költő, író, előadóművész – egyebek mellett – a Vörösmarty Társaság elnöke, illetve a Magyar Írószövetség tagja. „Ha meg kellene fejteni, mi köti össze az irodalmár, a versmondó, a folyóirat-szerkesztő és a Mészeg-hegyi kápolnaépítő Bobory Zoltánt, azt mondanám, hogy a szív. Bobory Zoli bármit csinált eddig ebben a városban, azt mindig szívből csinálta. Szívből írt verseket, épített kápolnát, mondott verset és szívből igazgatta a Szent István Művelődési Házat is" – mondta a díj átadásakor Vargha Tamás.

1596014167

Mivel a művész nem tudott részt venni a honvédelem napi központi ünnepségen, a magyar regényirodalom megteremtőjéről elnevezett díjat barátai, munkatársai, tisztelői és – a Magyar Honvédség képviseletében – Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törzsfőnöke körében vehette át a Hiemer-házban. Az elismerést megköszönve úgy fogalmazott, hogy eddigi pályafutása során soha nem a címekért és a díjakért tevékenykedett, de az elismerés mindenképpen megerősíti abban, hogy jó utat követett.

1596014168

Fotó: a szerző felvételei