Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó felkészítést kapnak a katonák, mielőtt a határra mennének

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. október 5. 16:03

„Átfogó, elsősorban rendfenntartói és jogi felkészítést kapnak a katonák, mielőtt a déli határszakaszhoz vezényelnék őket. Ezeken túl a kiképzők hangsúlyt fektetnek a pszichológiai és a tömegkezelési, illetve a kulturális ismeretekre is” – mondta dr. Lippai Péter ezredes, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka a felkészítés helyszínén, a szolnoki bázison.

1596001849

A parancsnok emlékeztetett: a Kiképző Ideiglenes Alkalmi Kötelék a Honvéd Vezérkar főnök parancsára szeptember elején alakult meg, azzal a céllal, hogy felkészítse a katonákat a határon folyó munkákra. A kiképzést összesen 45 fővel végzik, amelybe a törzs, a kiképzők és a kiképzést támogatók tartoznak − mondta. Lippai Péter hozzátette: a honvédek közül nagyon sokan voltak már valamilyen külföldi misszióban, ahol megtanulták a tömegkezelést, a személyek, a járművek átvizsgálását vagy egy terület feltérképezését − azaz az általános rendvédelmi feladatokat. Ugyanakkor a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a Magyar Honvédségnek Magyarországon kellett volna ilyen feladatot megoldania. Az ezredes kiemelte: mivel a cél a rendőri erők támogatása, a honvédeknek kell alkalmazkodniuk a másik oldal szabályaihoz.

1596001849
Lippai ezredes rámutatott: a magyar jogszabályi háttér teljesen különbözik például a KFOR-ban, vagyis a koszovói misszióban érvényes jogi környezettől, ezért mindenképpen figyelni kell a rendőri gyakorlatra, a rendőrség iránymutatásaira is. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy mi a különbség a rendőri és az eddig tanult intézkedéstaktika között, hogy amit csinálunk az szabályos, arányos legyen és a jogszabályoknak megfelelő" – mondta az ezredes, hozzátéve, hogy a déli határszakaszon sok olyan helyzettel találkozhatnak a katonák, ami nem megszokott. Éppen ezért nagyon fontos a kulturális, pszichológiai és a tömegkezelési felkészítés, amelyek az idegen, a szokványostól eltérő helyzetek feldolgozását segítik. Hangsúlyozta, hogy a krízishelyzeteket nemcsak megoldani vagy megélni kell, hanem fel is kell tudni dolgozni. A katonák sok kisgyermekkel, nehéz helyzetben lévő férfival és nővel találkoznak a bevándorlók között, ráadásul a menedékkérők gyakran frusztráltak, fáradtak és türelmetlenek, és ezekre mindenképpen fel kell készíteni az állományt – tette hozzá.

Nem véletlen egyébként, hogy éppen az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj végzi a kiképzést, hiszen jelentős tapasztalatokat szereztek a koszovói misszióban, ahonnan a zászlóalj fele augusztusban tért haza, így nagyon friss elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek. A zászlóalj határon lévő erői a tömegkezeléssel kapcsolatos felszerelésekkel is rendelkeznek, és birtokában vannak minden feltételnek, amely a gyors reagáláshoz szükséges.

1596001850

Fotó: Dévényi Veronika és Csajbók József zászlós