Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Afganisztánban elesettek emléke előtt tiszteleg a Honvéd Vezérkar főnöke

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. november 16. 12:28

A NATO az afganisztáni ISAF misszió végéhez közeledve egyre több olyan bázist számol fel vagy ad át az Afgán Biztonsági Erők részére, amely korábban szerves részét képezte a közép-ázsiai országban zajló hadműveleteknek. Az elesett katonáknak emléket állító afganisztáni emlékhelyeket azonban a kivonulást követően sem hagyják sorsukra.

1595982648

A Magyar Honvédség az afganisztáni műveletekhez történt 2003-as csatlakozása óta, nagyrészt a német vezetésű Északi Parancsnokság felelősségi körzetében állomásoztatta fő erőit. Így a műveletek során elhunyt katonáink emlékművei is ezen a területen találhatók. Az északi parancsnoksági bázisok felszámolásának megkezdésével – német vezető nemzeti kezdeményezésre – az emlékhelyeket a kivonulással egy időben áthelyezik Potsdamba, a német Műveleti Parancsnokság területén kialakított Emlékezés Erdejének helyszínére.

Az elsőként áthelyezett emlékműveket november 15-én avatták fel Joachim Gauck német elnök, a német védelmi- és belügyminiszter, a cseh, a lett, a magyar, a német és a svéd vezérkarfőnökök részvételével. A most felavatott emlékhely nemcsak az afganisztáni áldozatoknak, hanem más német műveletekben életüket áldozó katonáknak is emléket állít, tisztelegve a németekkel közösen feladatot vállaló partner nemzetek elesett katonái előtt is.

1595982649

A mostani kezdeményezés hasonló ahhoz a Magyarországon néhány éve megvalósított emlékparkhoz, amely a magyar katonahősök kegyhelye lett Pákozdon. Amellett, hogy a Magyar Honvédség támogatta a Bundeswehr ezen kezdeményezését, továbbra is a pákozdi Katonai Emlékpark tölti be a legfontosabb szerepet a katonahőseinkről való emlékezésben.

A megemlékező beszédében méltó módon hajtott fejet a német Műveleti Parancsnokság parancsnoka és a védelmi miniszter, valamint emlékező beszédet mondott az elhunytak képviselője és egy korábban Afganisztánban szolgálatot teljesítő katona is.

1595982649

Németország elnöke személyesen köszönte meg a partnerországok vezérkarfőnökeinek a megemlékezésen való személyes megjelenést. A rendezvény koszorúzással, majd a német védelmi-, és belügyminiszter, illetve a vezérkarfőnökök közös főhajtásával zárult.

1595982649