Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irakba érkezett Dempsey tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 16. 12:27

Be nem jelentett látogatásra Irakba érkezett a hétvégén Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, hogy találkozzon azokkal a tábornokokkal, akik előkészítik az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló iraki és kurd erők amerikai támogatásának kiszélesítését.

Dempsey tábornok először látogat Irakba azóta, hogy a szélsőséges szunnita fegyveres szervezet katonai sikereire reagálva Barack Obama elnök a nyáron nem harcoló amerikai erőket küldött a közel-keleti országba – alig három évvel az amerikai haderő Irakból való kivonása után -, és az Egyesült Államok légiereje megkezdte támadásait az Iszlám Állam hadállásai ellen.
„Közvetlen benyomást akarok szerezni arról, hogyan zajlik a (hadműveletekhez nyújtott) támogatásunk" – mondta Dempsey a Reuters hírügynökségnek a repülőgépen, mielőtt megérkezett Bagdadba. „A csapatmozgatások tényleges lebonyolítóitól akarom hallani, hogy rendelkeznek a szükséges forrásokkal és a felhasználásukra vonatkozó pontos utasításokkal" – tette hozzá.
Dempsey, aki legutóbb 2012-ben járt az arab országban, egy héttel azután érkezett Bagdadba, hogy Barack Obama elnök további 1500 amerikai katona Irakba vezénylésének jóváhagyását kérte és újabb 5,6 milliárd dollárt igényelt az IÁ elleni harchoz. Ezzel mintegy 3100-ra emelkedne a közel-keleti országba küldött amerikai tanácsadó misszió létszáma, és megkezdődne az iraki és kurd erők amerikai kiképzése.

Látogatása során az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke mások mellett James Terry altábornaggyal, a kuvaiti központú hadműveleti csoport parancsnokával és iraki vezetőkkel is találkozik.