Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is a forradalom hőseire emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. március 15. 6:24

A Magyar Honvédség az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban született, így természetesen az alakulatoknál is megemlékeztek a nagy elődökről. Összeállításunk folyamatosan frissül.

MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

Koszorúzással egybekötött megemlékező ünnepséget tartottak az 1848-49-es események tiszteletére a balatonkenesei Kossuth szobornál március 15-én. A rendezvényen részt vett Piros Ottó ezredes, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka, valamint Kovács László alezredes, az alakulat törzsfőnöke.

1599200074
A 171. évforduló alkalmából tartott megemlékezésen beszédet mondott Tömör István, Balatonkenese polgármestere, majd Kurucz Ádám Konrád színművész prózai előadását hallhatták az érdeklődők. A rendezvényen felléptek a Pilinszky János Általános Iskola 5. osztályos tanulói, valamint a legkisebbek, az óvodások, továbbá Bollók Attila vezetésével a Szivárvány népdalkör és a Pannonia Citera zenekar.

1599200074
A megemlékezés befejezéseként az emlékműnél a polgármester, az üdülő vezetői, valamint a helyi és a környékbeli szervezetek képviselői helyeztek el koszorúikat.

Szöveg és fotó: Reziné Matyasovszky Mónika

* * *

MH Bakony Harckiképző Központ

1599200075
Az MH Bakony Harckiképző Központ és a Faller Jenő Szakképző Iskola közösen tisztelgett nemzeti ünnepünk, az 1848- 49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Jó Szerencsét Művelődési Házban. A műsort dr. Nagy Szintia Mirtill hadnagy nyitotta meg Aranyosi Ervin Egykor nagyok voltunk című versével. Az ünnepség színvonalát emelte a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskola és Kollégium Duende Színjátszó Körének Emlékek Petőfiről című műsora.

Ezután Vokla János ezredes beszédében kiemelte: „ A vértanúkból, hőseinkből merítsünk erőt, mert ők erősíthetik meg hitünket, nemzeti önbecsülésünket és hazaszeretetünket!" Az ünnepi állománygyűlés elismerések és kitüntetések átadásával zárult.

Szöveg: Schäffer Mónika hadnagy
Fotó: Pintér László

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

1599200075
A hagyományoknak megfelelően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái több helyszínen emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire.

 Az ünnepségsorozat nyitányaként, csütörtökön az alakulat Művelődési Otthonában rendezett ünnepi állománygyűlésen Könczöl Ferenc ezredes köszöntötte az állományt, majd Kolozsi Tamás alezredest tartott ünnepi beszédet. A vezetési zászlóalj parancsnoka kiemelte: „A honfoglalás és az államalapítás óta 1848-1849 a magyar nép legnagyobb tette volt. A forradalmat indító március 15. jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének, és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. Amikor felidézzük 1848. március 15. és az azt követő hónapok eseményeit, mindenekelőtt arra kell emlékeznünk, hogy elődeink azokban az időkben az egyetemes emberi fejlődés érdekében, az európai haladás élvonalában vívták meg a maguk harcát" – hangsúlyozta az alezredes. Hozzátette: ma a magyar társadalom jól ismeri és elismeri a Magyar Honvédséget. Elismeri, hogy soraiban magasan képzett, elhivatott, nemzetközi elismerést kivívott katonák szolgálnak. A magyar katonák kiképzettsége, felkészültsége példaértékű, és az elmúlt években komoly nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodott. Katonáink naponta bizonyítják képességeiket hazánkban és a nemzetközi missziókban egyaránt.

1599200076
Az ezred idén is képviseltette magát a városi önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Március 15-én Győrben és Szombathelyen tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt a légvédelmi egység katonái. A győri ünnepség Borkai Zsolt polgármester emlékező soraival kezdődött a Honvéd ligetben. A Győri Nemzeti Színház művészeinek műsorát követően koszorúkat helyeztek el az egybegyűltek a Szabadság emlékmű talapzatánál. Az alakulat képviseletében Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok koszorúzott.

Az ünnepség a Szent István úton folytatódott, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred felsorakozott díszszázada fogadta Borkai Zsolt, Győr polgármesterét és Könczöl Ferenc ezredest. A polgármester sorokban nyilatkozott az alakulatról. A szabadtéri program zárásaként a díszalegység felvonulását tekinthették meg az ünnepségre kilátogatók. A felvonuláson részt vett a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszszázada, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium. A délelőtti programsorozat a Városháza Dísztermében ünnepi díszközgyűléssel zárult.

A Szombathely városa által szervezett rendezvény a Petőfi-szobor megkoszorúzásával vette kezdetét, majd a Március 15. téren a győri ezred díszszakasza fogadta az elöljárót, és katonai tiszteletadás mellett – Szombathely fúvószenekara kíséretében – felvonták az országzászlót.

1599200076
Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados
Fotók: Sályi Gergő főtörzsőrmester és a szerző

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

1599200076
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából ünnepi állománygyűlést rendeztek Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. Ünnepi beszédében Tímár Ferenc, a Szentes Városi Könyvtár könyvtárosa emlékeztette az állományt történelmünk egyik meghatározó eseményére, nemzeti identitásunk alapkövére, amely társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt. Felidézte a ’48-as szabadságharc szentesi vonatkozású eseményeit.

Az ünnepi megemlékezésen a Horváth Mihály Gimnázium diákjai felidézték a márciusi ffjak tetteit, a magyar nép szabadságért folyó küzdelmét, akiknek harca 1849 tavaszán győzelmet aratott Ausztria felett, küzdelmük azonban mégis vereséggel zárult.

Az ünnepi állománygyűlésen Antal László ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át.

1599200077
Szöveg és fotó: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

1599200077
A hagyományoknak megfelelően az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái több helyszínen emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire.

Az ünnepségsorozat nyitányaként – március 14-én, csütörtökön – az alakulat Művelődési Otthonában rendezett ünnepi állománygyűlésen Lázár Tibor őrnagy, a repülőműveleti főnökség ejtőernyő-kiképző részleg vezetője mondott ünnepi beszédet. „Van mit tanulnunk, és van mit átadnunk az utánunk jövőknek, a fiatalabbaknak. Mert amikor feltűzzük a kokárdát, akkor ezt nemcsak büszkeséggel tesszük, hanem erős reménysugárral is a szívünkben. Mert reméljük, hogy azt a lelkesedést – ami mozgatója, motorja minden forradalomnak, így az 1848–49-es szabadságharcnak is –, azt a lelkesedést szerezzük vissza, éljük át újra a kitűzött kokárdával"- zárta ünnepi gondolatait Lázár őrnagy. A beszédet követően elismerések átadása következett. Az állománygyűlés zárásaként a Légierő Zenekar Szolnok alájátszásával Kabdebon Szabolcs törzsőrmester néptáncát láthatta a megemlékezők.

A bázis idén is képviseltette magát a városi és megyei önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Március 14-én a Damjanich múzeumi koszorúzáson, majd március 15-én Szolnokon városházán tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt. Az alakulat képviseletében dr. Koller József dandártábornok, bázisparancsnok koszorúzott.

1599200077
Szöveg és fotó: Vári Anita főhadnagy

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

1599200078
Március 14-én tartotta ünnepi állománygyűlését az MH 25. Klapka György Lövészdandár a tatai laktanyában. Az elöljáró fogadása és a Himnusz után személyügyi parancsnok ismertetése és az elismerések átadása következett. Ezután a tatai dandárzenekar előadásában felcsendült a „óFöl, Föl vitézek!, a Katonavér induló, valamint a Honvéd Banda című alkotás.

Az ünnepséget Markovics Milán Mór tábori lelkész beszéde és áldása zárta. Hallgatóságának hangsúlyozta: „Van zene, van vers, van ünnepi beszéd. Ez az, amit látunk. De mi ez az egész? Ha rád néz valaki, nem látja az életedet, küzdelmeidet, csak az arcodat. Ahogy Gárdonyi Géza fogalmazta meg az Egri csillagokban: a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében. Mindig legyen célunk, mert akkor lesz erőnk is, s ezért ünnepeljük március 15-ét, hogy erre emlékeztessenek bennünket elődeink."

1599200078
Szöveg és fotó: Kapás Viktor István hadnagy

* * *

MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség

1599200078
Az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség március 13-án tartotta ünnepi állománygyűlését március 15-e alkalmából. A rendezvényen Téglás László alezredes idézte fel az 1848-as eseményeket majd beszéde összegzéseként elmondta, hogy „…ez a vérontás nélküli forradalom megmutatja, emlékezteti az embereket a szabadsághoz való jogra. A márciusi ifjak megmutatták, bizonyították, és hitet adtak mindenkinek, hogy érdemes hinni a jobb jövőben, és érdemes ezért tenni".

Ezt követően elismerések átadására került sor. A haderőtervezés területén, a csoportfőnökség állományában dolgozók mellett olyan szervezetek képviselői kaptak elismerést, akik közvetlenül, vagy közvetve segítik a szakterület munkáját. Ilyen többek között a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal, a Személyzeti Csoportfőnökség és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár.

Az ünnepség zárásaként egy Lévay József-vers, Szendrey Júlia Petőfihez írt leveleiből részletek valamint Petőfi Sándor megzenésített versei csendültek fel Simon Andrea (vers és próza), Iványi Gáspár és Molnár Zoltán (ének és gitár) előadásában.

Szöveg: Antal Renáta őrmester
Fotó: Tóth-Jánosa Gabriella őrmester

* * *

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

1599200078
Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiben ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

A debreceni Kossuth Laktanyában tartott dandársorakozón Szloszjár Balázs ezredes, a katonai szervezet parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Meghatározó momentumként tekinthetünk az 171 évvel ezelőtti eseményekre. Ami miatt ma itt állhatunk és honvédnak hívhatjuk magunkat az önálló magyar hadsereg tagjaiként, az 1830-ban Széchenyivel és Wesselényivel kezdődött és az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban csúcsosodott ki. Ez volt az a momentum, ami elindította a folyamatot, melynek eredményeként immár 171 éve megalakulhatott a Magyar Honvédség. Magyarország megmutatta a világnak, hogy képes az önálló működésre, képes hadiipart teremteni és képes megvédeni önmagát sokkal nagyobb hatalmakkal szemben."

1599200079
A dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében a csapatzászló fogadása után Mizser Attila főelőadó idézte fel a történelmi eseményeket, majd a hagyományok ápolásának fontosságát emelte ki ünnepi beszédében. A rendezvényen áldást mondott Dudás Ferenc főhadnagy, református tábori lelkész és Bálint Mihály hadnagy, katolikus tábori lelkész.

Az ünnepi állománygyűlések alkalmával a Bocskai-dandár parancsnoka elismeréseket adott át és köszöntötte az előléptetésben részesült katonákat.

1599200080
Szöveg: Madura János őrmester és Tordai Kamilla
Fotó: Szalka Miklós őrvezető  és Tordai Kamilla

* * *

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

1599200080
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) állománygyűlésén Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a dolgozókat.

A budapesti Irinyi János laktanyában tartott ünnepségen Gajdos Milán hadnagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc katonai következményei kapcsán Görgei Artúrról beszélt: „Görgeinek kulcsszerepe volt a magyar honvédseregek legelső, Pákozdnál kivívott győzelmében, mivel csapataival megakadályozta Jellasics egyesülését a Roth és Filippovics vezette erőkkel. 1848. október 7-én, Ozora mellett oroszlánrészt vállalt a meghátráló horvát jobbszárny bekerítésében. A Kossuth vezette Országos Honvédelmi Bizottmány ezt követően tábornokká léptette elő, 1849 márciusában pedig a magyar sereg fővezére lett, kulcsszerepet kapva a további hadműveletekben." … „Az orosz csapatok beavatkozását követően Görgeinek egy célja volt: kitérni a jelentős túlerőben lévő ellenség elől és így minimalizálni a katonai veszteségeket." … „Ekkor már az utolsó remény is elveszett arra nézve, hogy sikerül kitartani a császári és cári csapatok együttes nyomása ellen, ezért Kossuth lemondott minden tisztségéről, és a megérkező Görgeit ruházta fel a teljhatalommal, aki tábornokaival egyetértésben augusztus 13-án, Világosnál letette a fegyvert az orosz csapatok előtt."

Az ünnepségen a Magyar Honvédségnél hivatásos, szerződéses állományban ténylegesen eltöltött évei elismeréséül a Magyarország honvédelmi minisztere által adományozható Szolgálati Jelet Szilágyi Zsolt ezredes adta át Pénzes Zoltán zászlósnak, Vass Tamás   főtörzsőrmesternek, Csóri Bálint és Lakatos Lóránd szakaszvezetőnek.

Az MH 1. HTHE parancsnoka beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint szakmai érdemei elismeréséül a szolgálati érdemjel bronz fokozatát adta át Gubis Bernadett zászlósnak, a honvédelem fejlesztése, a haza védelmének erősítése érdekében végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréséül oklevelet adományozott Temesvári Etelka és Peka Richárd honvédelmi alkalmazottnak.

A parancsnok beosztásában eddig végzett kiemelkedő munkája elismeréséül Mészáros Zoltán zászlósnak emléktárgyat és elismerő oklevelet, Giber Tamás őrmesternek pedig ajándéktárgyat adott át.

1599200081
Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy
Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár / MH Katonai Rendészeti Központ

1599200081
Az MH BHD és az MH KRK közös állománygyűlésen emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 171. évfordulójáról 2019. március 13-án a budapesti Petőfi Sándor laktanyában.

1599200081
A rendezvényen Ráczné Zeher Orsolya százados, az MH BHD Biztonságtechnikai Alosztály megbízott alosztályvezetője tartott ünnepi beszédet. „Egy nagyszerű korban nagyszerű emberek egy közös ügyért összefogtak, és nagyszerű tetteket hajtottak végre. A márciusi ifjak az egész magyarság összefogásával követendő értéket teremtettek. A küzdeni akarásuk nekünk, mai magyar embereknek is irányt tud mutatni a hétköznapokban" – hangzott el.

Az ünnepi beszédet követően Baráth Ernő dandártábornok, az MH BHD dandárparancsnoka és Mergancz Sándor dandártábornok, az MH KRK központparancsnoka elismeréseket adott át. Zárásként a Honvéd Férfikar előadását hallgathatta meg a közönség.

1599200081
Szöveg és fotók: Kun-Orosz Adrienn

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

1599200082
Az MH Anyagellátó Raktárbázis mátyásföldi telephelyén és bázisparancsnokságán emlékezett meg  az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeiről. Dusa Márkó hadnagy ünnepi beszédében kiemelte: „A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek."

Az ünnepi beszédet követően Kolonics Attila ezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át, amelyet az Igraj Kolo táncegyüttes műsora követett.

1599200082
Szöveg: Háda István százados
Fotó: Hajnal György őrnagy 

* * *

MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

1599200082
Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjában.

A forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára ünnepi állománygyűlés keretén belül emlékeztek meg Balatonakarattyán. Dr. Süli Attila őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum tanácsosa ünnepi beszédében méltatta az 1848-49-es eseményeket, melyet követően Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke és Markovics Tamás, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének alelnöke zászlószalagot adományozott az MH RKKK csapatzászlajára.

Az alakulat parancsnoka, Piros Ottó ezredes csapatérmet, emléklapot és emléktárgyat adományozott elismeréséül, majd ünnepi zenés-prózai műsort adott Czakó Ádám, Schupp Gabriella és Békefi László előadóművész.

1599200082
Szöveg és fotó: Matyasovszky Mónika

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

1599200083
Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ünnepi állománygyűlés keretében emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint az alakulat megalakulásának 70. évfordulójáról.

Szabó Miklós alezredes, az Összhaderőnemi Informatikai Főközpont parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte: március 15-e összeforrt a forradalom tisztaságával, a népek tavaszával, a magyar nemzet tavaszával, a háromszínű nemzeti zászlóval, a szabadság jelképével. Megemlékezett továbbá az alakulat névadójáról, Nagysándor József altábornagyról, a március 15-én 70 éves alakulatról, illetve – a még közeli nemzetközi nőnap árnyékából – a honvédő női hősökről is.

A továbbiakban honvédelmi miniszteri, valamint ezredparancsnoki kitüntetések és elismerések átadására került sor, valamint ismertették Kaposvári László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnökének köszönetnyilvánítását.  Az ünnepi állománygyűlés a Fricska táncegyüttes autentikus magyar néptáncműsorával zárult Papp Gergely Bálint, Papp Máté Bence és Popovics Márk közreműködésével.

1599200083
Szöveg: Mátyás Andrea főtanácsos
Fotó: Révész Csaba

* * *

MH Katonai Közlekedési Központ

1599200083
Március 14-én tartotta az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) ünnepi állománygyűlését 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából. A rendezvényen Kovács Róbert zászlós, az MH KKK vezénylőzászlósa ünnepi beszédében így fogalmazott: „1848. március 15-én robbant ki Pesten a radikális ifjúság által vezetett forradalom, nyitányát adva Magyarország másfél éves szabadságküzdelmének. A pesti forradalomnak is köszönhető az áprilisi törvények megszületése, amelyek lehetőséget biztosítottak a polgári fejlődésre egy majdnem teljesen önálló Magyarország számára".

Az állománygyűlésen Bárdos Antal ezredes, az MH KKK központparancsnoka elismeréseket adott át.

Szöveg és fotó:Gajda Fanni Anna