Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 7. 10:28

A tizenhárom aradi vértanú és Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnökének kivégzésére emlékeztek az országban október 5-én, pénteken. A Magyar Honvédség alakulatainál is megemlékeztek a 169 évvel ezelőtt történtekről. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka és vezető állománya, valamint a helyőrségben települt alakulatok parancsnokai Szolnokon, az Ispán körúti kopjafáknál emlékeztek meg a szabadságharc mártírjairól.

1599194254

Az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezés október 5-én délután öt órakor kezdődött ünnepi műsorral, egyházi beszéddel, koszorúzással, gyertyagyújtással. Közreműködtek a Kodály Zoltán Ének Zenei és Alapfokú Művészeti Iskola, Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, valamint a Légierő Zenekar – Szolnok.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

1599194254

Szöveg: Vári Anita főhadnagy
Fotó: Mészáros János

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

Gyertyagyújtással és egy perces néma csenddel tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc katonai vezetői előtt az MH Anyagellátó Raktárbázisnál. A megemlékezés rövid történelmi áttekintéssel kezdődött. »„Micsoda hatalma, ereje volt ezeknek a honvéd főtiszteknek, bátor férfiaknak, igaz embereknek, ha ennyire rettegett tőlük egy egész birodalom, hogy csak az ő igazságtalan elpusztításukkal érezhették magukat biztonságban nemzetünk elnyomói. Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá, az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek" – e szavakkal ment vesztőhelyére Lázár Vilmos« – mondta ünnepi beszédében Pincés Barnabás őrnagy.

1599194254

Szöveg: Nagy Annamária százados
Fotó: Háda István százados

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

„Az 1848-49-es szabadságharc dicsőséges időszaka a Magyar Honvédségnek, az egész magyar nemzetnek" – hangsúlyozta dr. Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője azon a központi megemlékezésen, amit – immár hagyományosan – a Petőfi laktanyában tartott a XI. kerületi önkormányzat, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral (MH BHD) közösen.

1599194254
Az október 5-én megtartott rendezvény a Kelenvölgyi Általános Iskola diákjainak történelmi összeállításával kezdődött, majd dr. Simicskó István mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: az 1848-49-es szabadságharc és benne a méltatlanul kivégzett aradi tizenhármak magyar nemzeti büszkeségünk alapja. A vértanúk bátor kiállásában magyar nemzeti öntudatunk erős hitvallását látjuk. „Köszönjük szépen a ma katonáinak is a helytállást, köszönjük, hogy hivatástudattal és esküvel vállalják a haza védelmét, s akár életük feláldozásával is" – mondta.

1599194255
Az ünnepi gondolatok után dr. Simicskó István, Király Nóra alpolgármester és Vargáné dr. Kremzner Zsuzsanna, az újbudai polgármesteri hivatal jegyzője koszorút helyezett el Schweidel József vezérőrnagy és Lachner György vezérőrnagy mellszobránál. Ugyancsak koszorúval emlékeztek Schweidel vezérőrnagy leszármazottjai, Szabóné Kircsfalusy Katalin és Kirtsch Annamária is, illetve Baráth Ernő dandártábornok, az MH BHD dandárparancsnoka és Bartha László ezredes, az MH Katonai Rendészeti Központ törzsfőnöke. A Kelenvölgyi Általános Iskola tanulói virágokat tettek a szobrokhoz.

Zárásként felcsendültek a Magyar Takarodó dallamai, miközben felolvasták a 13 aradi vértanú nevét. Minden név után kétszer kondult meg a laktanya Díszkertjében lévő lélekharang.

1599194255
Szöveg: Kun-Orosz Adrienn
Fotó: Gramantik Zoltán

* * *

MH Altiszti Akadémia

Szentendre város október 6-a alkalmából rendezett megemlékezésén – a Kálvária-dombi emlékműnél – részt vett Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka is.

1599194255
„Az emberi nagyság előtt fejet kell hajtani. Az aradi tizenhárom bátran állt kivégzése napján, vállalva sorsát. Vértanúink abban a tudatban haltak meg, hogy eljön majd a szabadság napja és felvirágzik a nemzet. Hittek a szabadságban, a jövő generációiban. Úgy kell élnünk, hogy ezt a hitet megszolgáljuk. A megemlékezés történelmünk fájdalmas eseményét jeleníti meg, és a jelenről is szól, hiszen bennünk tovább élnek azok az eszmék, amiket a szabadságharcosok képviseltek. Erőt kell adjanak nekünk azok a hősök, akik a haza függetlenségéért harcoltak" – fogalmazott ünnepi beszédében Petricskó Zoltán alpolgármester.

1599194255
A megemlékezésen Baranyai Dániel, másodéves honvéd altisztjelölt mondta el ünnepi gondolatait. „Az emberi generációk között az emlékezés alkotja az összekötő láncszemet. Minket, fiatal katonákat is ez kapcsol követendő példát állító elődeinkhez. Tetteik, cselekedeteik mutatnak utat számunkra, mai fiatal pályakezdő és a már idősebb katonák számára. A hősök hazaszeretete és bátorsága példaként állhat előttünk és minden magyar ember előtt"– mondta.

A rendezvény befejező részében a városi vezetők, és az akadémia parancsnoka koszorúkat, a helyi iskolások pedig mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

1599194255
Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra százados

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Október 6., az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, nemzeti gyásznap. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletételt követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten mártírhalált halt – Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezünk.

1599194256

A győri, városi ünnepségen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is képviseltette magát. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál szervezett az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékező koszorúzási ünnepséget. Ünnepi beszédet mondott dr. Somogyi Tivadar, alpolgármester, a műsort a Győri Nemzeti Színház művészei gazdagították.

A megemlékezésén az ezred nevében Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok helyezte el a kegyelet virágait. A helyszínen légvédelmi rakétás díszőrök és koszorúvivők emelték az ünnepség fényét.

1599194256

Kép és szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Az 1848-49-es szabadságharcot követő könyörtelen megtorlás áldozataira emlékeztek a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái és polgári alkalmazottai a Nagysándor József laktanyában október 5-én. A megemlékezés Marosvölgyi Vince alezredes, a híradózászlóalj parancsnokának szavalatával kezdődött.

1599194256
Az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtiszt között ott volt az ezred névadója,  Nagysándor József tábornok is, aki a szabadságharc számos csatájában – például a szolnoki, a tápióbicskei és az isaszegi ütközetekben – részt vett. A világosi fegyverletétel után kötél általi halálra ítélték.

Dr. Görög István nyugállományú ezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezető igazgatója ünnepi beszédében feleleveníttette a kor eseményeit és méltatta e nap hőseit. „1849-ben ezen a napon volt a szabadságharcot követő retorzió legvéresebb napja. A megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és rengetegen kényszerültek emigrációba hosszú évekre" – mondta.

1599194257
Az ünnepi beszéd után az ezredparancsnok és a Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának képviselői katonai tiszteletadás mellett elhelyezték a megemlékezés koszorúit a laktanya névadója, Nagysándor József mellszobra előtt, és egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.

Az ezred nemcsak a laktanyában rótta le kegyeletét a honvédtábornokok vértanúsága előtt, hanem a székesfehérvári és pákozdi megemlékezéseken is részt vett – zenekari, koszorúzási és díszelgési feladatokban.

Szöveg és fotó: Vizinger Diána hadnagy

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Mécsesgyújtással emlékeztek meg az aradi vértanúkról Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél október 5-én, pénteken.

1599194257
A műszaki ezrednél a tizenhárom tábornok utolsó szavaival és tizenhárom mécses meggyújtásával tekintettek vissza a magyar történelem legszomorúbb napjára. „Táborszernagy úr! Ha ön olyan jó politikus volna, mint amilyen rossz katona, akkor mi bennünket húsz év sáncra ítél, és öt év múlva elfelejtenek" – idézte Kazinczy Lajos utász ezredes Haynauval folytatott utolsó kihallgatásának szavait Korsós Sándor főtörzsőrmester megemlékező beszédében. „És az ezredes nem tévedett. Az aradi mártírok a kivégzésük pillanatában nyerték el a halhatatlanságot" – mondta a főtörzsőrmester.

1599194257
Szöveg és fotó: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados