Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás Zadarban

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 7. 9:14

A történet 2011-ben kezdődött: a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásának részeként a hazai katonai szállítóhelikopteres szakma képviselői horvát és cseh kollégáikkal közös kiképzéseken kezdhették meg emelni felkészültségüket.

1599194251
A cél is közös volt: a kijelölt résztvevők a közös felkészülés után együtt teljesítették afganisztáni légi tanácsadói feladataikat. A közös kiképzés már a kezdetektől a minden résztvevő számára ugyanolyan elvek alapján történő közös módszertan kialakítására, valamint az eltérő eljárások egységesítésére törekedett, miközben kiemelt fontosságot kapott a bajtársiasság szellemének kialakítása. A szakmai fejlődés és előrelépések mellett barátságok is kialakultak.

1599194252
Most, 2018-ban már ismerősen köszöntötték egymást a felkészülő horvát, cseh és magyar helikopteresek. Megköszönve a többéves közös munkát és őrizve a barátságot, dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese Zadarban, a közös kiképzés repülőharcászati fázisának helyszínén emléktárgyat adott át a kiképzés szervezőinek és vezetőjének. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a módszerek, eljárások egységesítése és a közös repülések mellett mennyire fontos az, hogy a közös kiképzéseknek köszönhetően minden résztvevő immár pontosan tudja: a másikra mindig, minden körülmények között számíthat.

1599194252
Az idei kiképzések során a helikopterbázis katonái a kéthetes, tanfolyamjellegű felkészítéseket a cseh és a horvát kollégáikkal teljesítik – azokkal, akikkel a későbbiekben az afganisztáni műveleti területen is közösen hajtják végre feladataikat. A képzés elméleti felkészítéssel kezdődik, ahol a három nemzet oktatói az Afganisztánban éppen aktuálisan használt műveleti eljárásokat ismertetik vagy elevenítik fel a résztvevőknek. Ezt követően kezdődnek meg a három nemzetből kialakított fedélzeti személyzetekkel történő repülések. Minden repülés – a felkészüléstől és eligazítástól kezdve a végrehajtáson át a kiértékelésig – ugyanazon rend alapján történik, amit a Resolute Support Mission hatályos műveleti utasításában meghatároztak.

A repülések kiszolgálásában részt vevő repülő-műszaki csapat – ugyanazon négy nemzet katonái – a felkészítés során közösen üzemeltetik a horvát Mi-17-eseket.

1599194252
Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis