Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 7. 7:17

A tizenhárom aradi vértanú és Batthyányi Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnökének kivégzésére emlékeztek az országban október 6-án, hétfőn. A Magyar Honvédség alakulatainál is megemlékeztek a 165 évvel ezelőtt történtekről. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

Debrecen

Nagysándor József tábornok és az 1848-49-es szabadságharc hős honvédeinek emléke előtt tisztelegtek Debrecenben, október 6-án, a nemzeti gyásznapon.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ a város patinás, műemlék jellegű épületében működik. Hazánk egyik legrégebbi laktanyáját a város 1856-ban, kifejezetten a katonák számára építtette meg. A klasszicista stílusú épület Nagysándor József tábornok, aradi vértanú nevét viseli, aki 1849. augusztus 2-án Debrecennél ütközött meg a tízszeres túlerőben lévő cári fősereggel.

A nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen Drót László alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese idézte fel a mártírhalált halt hősök tetteit és azok jelenre gyakorolt hatását:

„Kötelességünk őrizni dicső őseink emlékét, néha megállni, és emlékezni hősi tetteikre. Hazafiságuk és hazaszeretetük követendő példa kell, hogy legyen a mai kor és a jövő nemzedékei számára is" – fogalmazott Drót alezredes.

A rendezvény zárásaként a katonai-, a rendvédelmi- és a civil szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés virágait a honvédtábornok emlékét őrző táblán.

1595980235

(Kép és szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy)


* * *



Örkény

A városi megemlékezésen, az Aradi vértanúk emlékműparkban tartott koszorúzáson az MH Anyagellátó Raktárbázis nevében Serfőző László őrnagy, pusztavacsi bázisparancsnok-helyettes helyezte el a megemlékezés koszorúját.

1595980235
(Szöveg: Farkas Krisztina, fotó: Gungli Gábor)




* * *



Budapest

Állománygyűlésen emlékezetek az aradi vértanúkra az MH Anyagellátó Raktárbázison. Az ünnepi műsor egy rövid történelmi áttekintéssel kezdődött, majd a felsőszentiváni Kísérleti Színpad  előadásával folytatódott. A 6-7-8. osztályos gyerekek Tamási Áron Szép Domokos Anna című novellájának kimondottan az évfordulóra készült feldolgozását adták elő Szegény Annák címmel.

1595980235

(Szöveg: Zsigmond Réka, fotó: Zámbori Tibor)


* * *



Tata

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái és közalkalmazottai dandársorakozón emlékeztek meg a 165 évvel ezelőtt kivégzett aradi vértanúkról.
„A tizenhárom honvédtiszt hitük megtartásával példát mutatott mindenkinek hazaszeretetből, elkötelezettségből és hűségből, ami a katonai hitvallás három fontos alappillére. Ezeket egészíti ki az-az összetartó erő, bajtársiasság és testületi szellemiség, amely a magas fokú hazaszeretettel közösen, ma is áthatja a Magyar Honvédség katonáit, mint ahogy elődeinket, az aradi vértanúkat is áthatotta" – mondta ünnepi beszédében Horváth Gábor dandártábornok az alakulat parancsnoka.

A dandár képviselői részt vettek a városi önkormányzat által megemlékezésen és koszorúzáson is. Az ünnepségen a tatai Református Gimnázium ünnepi műsorát követően a jelenlévők megkoszorúzták az emlékhelyet. A dandár képviseletében Horváth Gábor dandártábornok és Farkas Róbert törzszászlós helyeztek el koszorút.

1595980235


(Kép és szöveg: Petrovics Renáta)

* * *



Várpalota

Az MH Bakony Harckiképző Központban ezredsorakozón emlékeztek meg az aradi vértanúkról. Vokla János alezredes, parancsnok beszédében a vértanúk hősies helytállását, a magyar nép nemzeti
függetlenségéért folytatott küzdelmeiket és áldozatvállalásukat, amely
rendkívüli értékeket képvisel a mai kor emberének is.

Az állománygyűlést követően megkoszorúzták a laktanyában nemrég kialakított aradi emlékhelyet, ahol a katonák meggyújthatták az emlékezés gyertyáit is.

1595980235

(Szöveg: Schäffer Mónika, fotó: Pintér László)

* * *



Győr és Szombathely

Az előző évek hagyományaihoz hűen, Győrben és Szombathelyen főhajtással, koszorúk és mécsesek elhelyezésével tisztelgett az aradi hősök előtt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoki állománya.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának ünnepségén dr. Somogyi Tivadar emlékező gondolatai után a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskola Győri Színjáték Tagozatának diákjai adták elő ünnepi műsorukat. A megemlékezés zárásaként az egybegyűltek koszorúik elhelyezésével tisztelegtek a Batthyány örökmécsesnél. Az ezred nevében Kovács Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka helyezte el a kegyelet virágait az emlékműnél.

1595980236

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által rendezett megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban. Az iskola dísztermében tartott ünnepségen először a gimnázium diákjainak műsorát tekinthették meg az egybegyűltek. Sági József önkormányzati képviselő beszéde után az aradi vértanúk emlékfalának megkoszorúzásával zárult az ünnepség első része. Az alakulat nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes tisztelgett a mártírok előtt.

A megemlékezés a gróf Batthyány Lajos emléktáblánál folytatódott, ahol a Dési Huber Általános Iskola diákjai tisztelegtek műsorukkal az első felelős magyar miniszterelnök emléke előtt. Az aradi vértanúk tiszteletére rendezett ünnepség koszorúzással, és az emlékezés mécseseinek elhelyezésével ért véget.

Mindkét helyszínen az ezred díszőrei és koszorúvivői emelték az ünnepség fényét.

1595980236

(szöveg: Törőcsik Krisztina, fotó Sályi Gergő törzsőrmester / Győr)


* * *



Székesfehérvár

A 165 éve kivégzett aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezést a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred. A névadó tábornok mellszobránál felsorakozott katonák néma főhajtással tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.

„Lehet kereknek nézni ezen évfordulót, vagy akár töredékesnek is, de ne feledjük, a megemlékezés fontosságát nem a számok adják, hanem az, hogy megváltoztatnak-e valamit bennünk, körülöttünk"- mondta ünnepi beszédében Takács Tamás alezredes. A HM Katolikus Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze hozzátette: Nagysándor József honvédtábornok sorsa szorosan összefonódott, azonos azokkal a vértanúkkal, tisztekkel és közkatonákkal, akik útmutatása, szellemi hagyatéka hatott és erőt adott a szabadságért küzdő magyar népnek. Hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, a polgári átalakulásért, és ezért életüket áldozták.

Arad, az emlékmű szimbólum. Volt, amikor el akarták távolítani, bedeszkázni, megcsonkítani. Azonban amit képvisel, amire emlékeztet el nem pusztítható, hisz a szimbólum több, mint az ember. Ezért ezt a megemlékezést elsősorban ne a gyász, hanem a dicsőség vegye körül – mondta Takács Tamás.

A megemlékezésen, a tisztelet koszorúját helyezte el a vértanú honvédtábornok szobránál Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, Miklovich János alezredes az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, valamint Mohacsek Károly nyugállományú őrnagy, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja Híradó és Vezetéstámogató Szekciójának vezetője.

1595980236

(Szöveg: Mátyás Andrea, fotó: Bödő Viktória)


* * *



Veszprém

„A hatalom rettegett attól, hogy a világosi fegyverletételt követően is folytatódni fog a forradalom és szabadságharc. Szintén rettegett a szabadságharc vezetőitől, és azok szellemiségétől. Az aradi vértanúknak ezért kellett meghalniuk. Emlékezzünk példamutató szabadságszeretetükre" – fogalmazott Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka a nemzeti gyásznap, október 6-a alkalmából a helyőrségi templomban rendezett veszprémi megemlékezésen.
A radarezred szervezte ünnepségen, a „királynék városában" települt alakulatok képviselőinek rövid műsor keretében idéződött fel az aradi vértanúk emlékezete.

Szabó György alezredes, református tábori lelkész beszédében kiemelte: az aradi vértanúk úgy vélték, hogy az életük sem olyan fontos, mint a szabadság; és ha ez utóbbi számukra elvész, akkor az életük is értéktelenné válik. Szécsi Ferenc plébános, kisegítő katolikus tábori lelkész szerint a vértanúk gondolkodásmódjának szerves részét képezte a keresztény hit, amely lehetővé tette, hogy vállalják a mártírhalált. Hozzátette: a megalkuvás nem volt összeegyeztethető hitükkel.

1595980236

(Szöveg és fotó: Kempelen Balázs törzszászlós)