Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is ünnepeltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. augusztus 17. 14:40

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról. Összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (Folyamatosan frissítve!)

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoksága Mátyásföldön, a bázisparancsnokságok pedig helyőrségükben, ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg nemzeti ünnepünkről augusztus 17-én.

1599191824
Az Újszász utcai megemlékezésen Matusz Márk Péter főhadnagy mondott ünnepi beszédet, majd Kolonics Attila ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át. Köszöntőjében kiemelte az állomány összetartásának fontosságát: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen."

1599191824
Szöveg: Nagy Annamária százados
Fotó: Háda István százados

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

1599191824
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái Magyarország évezredes büszkesége, az államalapítás előtt tisztelegve Győrben és Szombathelyen a megyei jogú városok önkormányzata által szervezett ünnepségeken vettek részt, Budapesten és Kaposváron pedig haditechnikai bemutatót tartottak. Mindezek mellett a likócsi laktanya falain belül sem feledkeztek el megemlékezni a nemzet atyjáról, Szent István királyról.

1599191825
Az ünnepi események sora augusztus 17-én kezdődött az ezred művelődési otthonában, ahol 11 órakor gyűltek össze a légvédelmi egység katonái, hogy egy ünnepi állománygyűlés keretében elevenítsék fel a több, mint ezer évvel ezelőtti történelmi pillanatokat. A megjelenteket Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte, majd Kézy Balázs őrnagy, a felderítő főnökség főnöke mondott ünnepi beszédet. Az ünnepi állománygyűlésen a hagyományoknak megfelelően minden évben elismeréseket és kitüntetéseket adnak át, ám idén a Tiszti-, illetve az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel különböző fokozatai mellett, huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájával Nagy Sándor őrnagy a Szolgálati Érdemjel ezüst, míg Juhász Sándor főtörzsőrmester a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát érdemelte ki. Ezen felül nyolcan előléptetésüknek örülhettek, míg harmincan a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenységük során tanúsított kimagasló helytállásuk elismeréséül Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet kaptak. Földes Orsolya főtörzsőrmester pedig az alakulatnál teljesített szolgálata emlékére vehetett át elismerést.

Győr önkormányzata augusztus 20-án, 9 órai kezdettel tartott koszorúzási ünnepséget a Vársétány Szent István lovas szobránál. A rendezvényen Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő mondott beszédet. A Kóródi-Kovács Anna énekes népdalcsokrával színesített megemlékezésen a légvédelmi egység díszőrökkel és koszorúvivőkkel képviseltette magát, az alakulat nevében pedig Fegyveres László alezredes, a helyőrségtámogató alegység parancsnoka helyezte el a tisztelet virágait.

1599191825
Szombathelyen a szervezők augusztus 20-án 10 órára várták az érdeklődőket a Szent István Parkba. Az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő ünnepségen természetesen egy skarlátpiros barettsapkás díszszakasz tisztelgett a nemzeti lobogó előtt. A Himnusz dallamát követően a Nagy Lajos Gimnázium színjátszóköre által adott ünnepi műsort tekinthették meg a megjelentek, majd dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója szólt a közönséghez. Szent István szobránál a győri alakulat nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezett el koszorút. Idén a díszelgési feladatok mellett haditechnikai bemutatókon is helytálltak a légvédelmi egység honvédei. Budapesten az Orczy-kertben a MISTRAL légvédelmi rakétarendszer vezetési pontjával és indítóállványával, míg Kaposváron egy ATLAS indítóálvánnyal képviseltette magát a győri alakulat.

Szöveg és fotó: Sályi Gergő törzsőrmester

* * *

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az államalapító Szent István király tiszteletére tartottak ünnepélyes állománygyűléseket az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségeiben.

1599191825
A nemzeti ünnepünk alkalmából megtartott ünnepségen Hódmezővásárhelyen Zsóri Ferenc alezredes, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnoka beszédében kiemelte, hogy a keresztény államalapítás emléknapja történelmünk legrégebbi hagyományokra visszatekintő ünnepe. „Mi, kései utódok arra rendeltettünk, hogy megvédelmezzük mindazt, amit Szent Istváni-útnak nevezhetünk. Tanuljunk más népektől, ugyanakkor őrizzük meg mindazt, ami a miénk és adjuk tovább nemzedékről nemzedékre!" – mondta beszédében az alezredes.

1599191825
A rendezvényen dr. Alácsi Ervin őrnagy, katolikus tábori lelkész megszentelte az ünnepi kenyeret és Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész áldást mondott. Ezt követően Bátor Ferenc alezredes, megbízott parancsnokhelyettes kitüntetéseket és elismeréseket adott át.

1599191826
A debreceni Kossuth laktanyában Szinai Gábor őrnagy méltatta államalapító királyunkat. „István király egymaga vitte sikerre az államegyesítés, egyházszervezés és törvényhozás hatalmas munkáját. Szentté avatása a következő évszázadokban meghatározta a róla alkotott képet. Az államalapító, birodalom- és egyházépítő, hadseregszervező I. István király előtt tisztelgünk ezen a napon, aki mindent elkövetett nemzete fennmaradása érdekében."

Az ünnepi beszédet követően Budai Attila alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnök helyettese elismeréseket adott át a katonák részére.

1599191826
Szöveg: Búz Csaba főhadnagy és Cs. Sárkány Beáta hadnagy
Fotó: Búz Csaba főhadnagy és Szalka Miklós őrvezető

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bejáratánál található repülőemlékműnél a repülők védőszentje, Nagyboldogasszony napja alkalmából koszorúzással emlékeztek a helikopteresek, nyugállományú bajtársaikkal együtt.

A bázis névadója, Ittebei Kiss József hadnagy halálának 100. évfordulója alkalmából vendégül látott „ittebei emléktúra" pilótái is tiszteletüket tették a koszorúzáson.

1599191826
Az ünnepi állománygyűlésen Bihari Hunor alezredes emlékezett meg a magyar államalapításról és beszédében többek között elmondta: merjünk nagyot álmodni, mert az álmok által valósulnak meg céljaink!

Az állománygyűlésen, állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából számos elismerést is átadtak, és többeket előléptettek kiemelkedő munkájuk köszöneteként.

1599191827
Szöveg és fotó: Vári Anita főhadnagy

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

Ünnepi állománygyűlést tartottak az államalapítás ünnepe alkalmából az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál augusztus 17-én.

1599191827
„Mi, a Magyar Honvédség katonái eskünkhöz híven máig teljesítjük kötelezettségünket és küldetésünket: a haza védelmét. Annak a hazának, melynek „alapkövét" Szent István király helyezte le, megteremtve a mai értelemben vett alaptörvény alapjait." – fogalmazott beszédében Farkas Róbert főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa.

A rendezvényen Sipos Antal ezredes, a dandár megbízott parancsnoka elismeréseket és előléptetéseket adott át.

1599191827
Szöveg: Petrovics Renáta
Fotó: Kapás Viktor hadnagy

* * *

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg a magyar államalapításról az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya.

1599191827
A hagyományos keretek közt zajló állománygyűlésen Kántor István Balázs százados Szent István királyunk jelentőségéről szólt; beszédét az elismerések átadása követte.

1599191828
A megemlékezés augusztus 20-án folytatódik majd a kaposvári Kossuth téren, ünnepélyes zászlófelvonással és koszorúzással. Ezt követi a Városligetben a Honvédelmi Családi Nap, melynek programjai közt szerepel többek közt a Kaposvári Helyőrségi Zenekar műsora, illetve az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 4. Kiképző századának dinamikus bemutatója.

A programon a logisztikai ezred az alakulatot bemutató, népszerűsítő sátorral is megjelenik, illetve technikai eszköz bemutatóval szórakoztatja az érdeklődőket.

1599191828
Szöveg és fotó: Löbl Eszter

* * *

MH Civil-katonai és Lélektani Műveleti Központ

A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést az MH Civil-katonai és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) az alakulat Lehel utcai központjában.

1599191828
A csapatzászló behozatala után Guba István alezredes, az MH CKELMK központparancsnok-helyettese köszöntötte az állományt, majd Koncz Csaba ünnepi beszédében felidézte a magyar állam fennállásának emléknapjához kötődő eseményeket.

1599191828
A magyar államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen Guba István alezredes szolgálati érdemjeleket és elismeréseket adott át.

1599191828
Szöveg: Koncz Csaba
Fotó: Szentirmai Péter

* * *

MH Légi Vezetési és Irányítási Központ
MH 54. Veszprém Radarezred

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ és az MH 54. Veszprém Radarezred állománya közös helyőrségi ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az államalapításról. Az ünnepi állománygyűlést jelenlétével megtisztelte Ovádi Péter országgyűlési képviselő, valamint a társfegyveres testületek vezetői, képviselői.

1599191829
Ünnepi beszéd helyett – rendhagyó módon – egy rövidfilm vetítésével elevenítették fel Szent István, a keresztény magyar állam megteremtőjének, a magyar és az európai történelem kiemelkedő alakjának emlékét.

Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész megáldotta az új kenyeret, majd az ünnepi pillanatot az egyik legfenségesebb magyar tánc, a palotás tette még emlékezetesebbé.

1599191829
Barta Sándor ezredes és Vörös Zoltán alezredes – parancsnokhelyettesek – miniszteri elismeréseket adtak át azok részére, akik kiemelkedő helytállást tanúsítottak NATO beosztásokban külszolgálaton, a migrációs válsághelyzet kezelésében, valamint huzamosabb időn át szolgáltak a Magyar Honvédség állományában. Többen parancsnoki elismerésben is részesültek az ünnep alkalmából.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Winners Versenytánc Egyesület.

1599191829
Szöveg és fotó: Kádárné Hegedüs Veronika zászlós

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Az államalapítás ünnepe alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak Szentesen az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. A műszaki ezrednél tartott ünnepi állománygyűlésre meghívást kaptak az alakulatnak otthont adó Szentes város vezető tisztségviselői, a társ fegyveres szervek vezetői, az alakulat volt parancsnokai és a környező települések nyugdíjas klubjainak vezetői.

1599191830
Az ünnepi beszédet Móra József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör szentesi tagozatának vezetője mondta, melyben kiemelte a nap jelentőségét. Minden ünnepnek, a mainak is fontos üzenete van: „Legyünk büszkék államunkra, küzdelmes történelmünk kiemelkedő eseményeire, csodálatos nyelvünkre, világhírű gasztronómiánkra, színes magyar kultúránkra!" Balassi szavaival élve: Örüljünk ma neked „Ó én édes hazám, te jó Magyarország!"

1599191830
Régi magyar szokás szerint, és az alakulat hagyományai alapján, az ünnepi rendezvényen sor került az új kenyér megáldására. Fehér Csaba önkéntes műveleti tartalékos őrnagy, református lelkész megáldotta, az alakulat parancsnoka pedig megszegte az új kenyeret.

1599191830
Az állománygyűlésen Antal László ezredes, ezredparancsnok elismeréseket adott át.

1599191830
Szöveg és fotó: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados

* * *

MH Egészségügyi Központ

I. István királyra, a keresztény magyar államalapításra és a magyar állam ezeréves folytonosságára emlékezve tartott ünnepi állománygyűlést az MH Egészségügyi Központ augusztus 15-én. A rendezvényen részt vett dr. Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára is.

1599191831
Az állomány köszöntését és az esemény méltatását követően a résztvevők a Nemzeti Örökség Intézet kabinetfőnökének, dr. Töll László ezredesnek előadását hallgathatták meg, aki az első világháború egészségügyi katonái köré építette beszédét, annak centenáriuma okán. Töll ezredes a katonaorvosokra, szanitécekre (elsősegélyt nyújtó katona), és a sokszor elfeledett beteghordókra emlékezett, akik a legveszélyesebb munkát látták el a harctéren, hiszen fegyver nélkül, a tűzvonalban, golyózápor és robbanások közepette kockáztatták életüket mások megmentéséért. Kitért az orvosokat kihívás elé állító járványok és új típusú fegyverek által okozott sérülések ellátásnak nehézségeire is.

1599191831
Az ünnepi elismeréseket Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka adta át, majd a jelenlévők Kovács Róbert és Ott József színművész könnyedebb hangvételű irodalmi műsorát élvezhették.

1599191831
A rendezvényt követő állófogadáson dr. Nagy Anikó államtitkár köszöntő beszédében méltatta az Egészségügyi Központnál áldozatos munkát végző kollégák erőfeszítéseit, az intézmény betegellátása területén nyújtott szervezettséget, és ígéretet tett, hogy az intézmény sorsát a továbbiakban is nyomon követi.

Szöveg: Szabó Ildikó százados
Fotó: Tóth László

* * *

MH Összhaderőnemi Parancsnokság

Szent István emlékére ünnepi állománygyűlést tartott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, amelyet hagyományteremtő jelleggel, a magyar történelem különböző egyenruháiba öltözött hagyományőrzői színesítették.

1599191831
Schmidt Zoltán dandártábornok, a katonai szervezet megbízott törzsfőnöke fogadta a rendezvény résztvevőit, többek között dr. Simon Lászlót, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját, valamint dr. Molnár Krisztiánt, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét.

1599191832
Az ünnepi beszédet Takács Tamás alezredes, katolikus tábori lelkész tartotta, aki többek között kiemelte: „elődeinkre való megemlékezés kiemelt jelentőséggel bír, de ne feledjük el azt, hogy az utódok is fontosak." Ünnepi gondolatait egy ismeretlen szerző tollából származó, az „István király verses históriája" című idézettel zárta: „Megváltóját szívből hitte, jelzi sok cselekedet: a kötelesség vezette mindünkért s minden felett."

1599191832
Ezt követően személyügyi döntések ismertetése és elismerések átadása következett. Az ünnepi alkalmat Zabos Regina énekesnő, korábbi „Fehérvár Hangja" győztese, valamint Mits Márton önkéntes tartalékos hadnagy zenés műsora zárta.

1599191832
Szerző és fotó: MH Összhaderőnemi Parancsnokság

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
MH Katonai Rendészeti Központ

Közös ünnepséget tartott augusztus 20-a alkalmából a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) és a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) augusztus 16-án, a budapesti Petőfi Sándor laktanyában.

1599191832
Az ünnepi állománygyűlés zenei hátterét Sárosi Péter százados vezényletével az MH BHD Központi Zenekar biztosította. Az esemény Robotka Tamás őrnagy, az MH KRK Parancsnokság főtisztjének megnyitó beszédével kezdődött. Robotka őrnagy történelmi áttekintést tett István királyról, a Szent Koronáról, illetve Imre herceghez írott intelmeiről.

1599191833
Az elismerések átadása után az állománygyűlést Molnár Zoltán, a Honvéd Együttes művészének előadása zárta.

1599191833
Szerző és fotó: Kun-Orosz Adrienn

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A hagyományoknak megfelelően ünnepi állománygyűlést tartott az államalapítás ünnepe alkalmából az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred augusztus 16-án. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép államalapító Szent Istvánhoz, az első magyar királyhoz köti. Benda László ezredes, ezredparancsnok ünnepi beszédében kiemelte: „Mi, a Magyar Honvédség katonái eskünkhöz híven máig teljesítjük kötelezettségünket és küldetésünket: a haza védelmét. Annak a hazának, melynek „alapkövét" Szent István király helyezte le."

1599191833
„Számos alkalommal bizonyítottuk, hogy fogadalmunkhoz híven, sokszor az embert próbáló körülmények között is képesek vagyunk feladatainkat jól végrehajtani, mind itthon, mind a nemzetközi békefenntartó, béketámogató és fegyverzet-ellenőrzési műveletekben." – hangzott el az ünnepi állománygyűlésen.

Az ünnepi beszédet követően a parancsnok kinevezéseket, elismeréseket adott át az állomány kiemelkedő munkát végzett tagjainak, és megköszönte az ezred 2018. első félévében tanúsított áldozatos munkáját. Köszönetét fejezte ki azon hivatásos, szerződéses katonáknak, és közalkalmazottaknak, akik jelen vannak az ünnepségen, továbbá külön megemlékezett azokról, akik nem lehettek jelen, mert misszióban teljesítenek szolgálatot.

1599191833
Az állománygyűlésen felcsendült Máté Péter: Ez itt az én hazám című dala Horváthné Szkok Henrietta, a katonai szervezet anyagellátó rajának tagja előadásában. Az előadást zongorán kísérte Horváth Gellért szakaszvezető.

1599191834
A nemzeti ünnep alkalmából az alakulat idén is részt vesz Székesfehérvár megyei jogú város ünnepi rendezvényein: augusztus 16-án a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar is hozzájárult a Királyi Napok keretében megrendezett VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál sikeréhez.

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Révész Csaba

* * *

MH Bakony Harckiképző Központ

Augusztus 20–a alkalmából, a keresztény államalapításra, illetve Szent Istvánra emlékezett az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) állománya 16-án délelőtt a várpalotai Kossuth laktanyában. Az ünnepi állománygyűlést Tűz Tamás: Szent István király című verse nyitotta meg, Timár Balázs hadnagy előadásában.

1599191834
Vokla János ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ központparancsnoka beszédében méltatta az ünnep jelentőségét és kiemelte Szent István tetteiben mérhető nagyságát. „Ő az, aki a magyar nép letelepítésével, az államalapítással otthont, hazát adott nekünk, melyet tűzzel és vassal meg is védett, meg is tartott számunkra. Neki köszönhetjük, hogy nem kell hontalannak lennünk, és büszkén mondhatjuk: hazánk ott van a Kárpátok alatt, és népünk a magyar. Mi, akik ma itt vagyunk, valamennyien köszönettel tartozunk ezért" – mondta Vokla János ezredes.

1599191834
Az ünnepi parancsok kihirdetését és elismerések átadását követően Oláh Emil alezredes, református tábori lelkész áldotta meg az új kenyeret és beszédében kiemelte a hála fontosságát a mindennapi életünkben. A rendezvény zárásaként, a központparancsnok köszönetét fejezte ki a katonáknak és közalkalmazottaknak, akik áldozatos, mindennapi munkájukkal hozzájárulnak a Magyar Honvédség országon belüli és országhatáron kívüli feladatainak teljesítéséhez.

1599191834
Szerző és fotó: Schäffer Mónika hadnagy