Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai függetlenség 240. évfordulóját ünnepelték Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 2. 11:01

Az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozata aláírásának 240. évfordulóját ünnepelték július 1-jén, pénteken Budapesten.

Az amerikai nagykövet rezidenciáján tartott ünnepség előtt Colleen Bell nagykövet az MTI-nek elmondta, büszkék arra az erős demokráciára és annak értékeire, amelynek alapjait 1776-ban a Nagy-Britanniától való függetlenedést kimondó nyilatkozattal fektették le.
Hozzátette: nagyon erős és jó kapcsolatokkal rendelkeznek az Európai Unióval és Magyarországgal, mind gazdaságilag, mint kulturálisan, és ezeket a bilaterális kapcsolatokat a jövőben tovább szeretnék fejleszteni. „Barátok és szövetségesek vagyunk, és a jövőben is együtt fogunk működni" – mondta.

1596015998

Ünnepi beszédében először az isztambuli támadás áldozataira emlékezett, majd azt mondta, fontos emlékezni a közös értékekre, amelyek meghatározzák és szabaddá teszik az embereket. „Ezen a napon meg kell erősíteni elkötelezettségünket a demokratikus normák és eszmények iránt" – tette hozzá.

Az ünnepségen a magyar kormány nevében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azt hangsúlyozta, hogy mindkét ország múltjából hozott közös érték a szabadság és függetlenség, amelyek „kéz a kézben járnak". De a szabadság nem említhető a szabályok tisztelete nélkül – tette hozzá.

1596015998

A megemlékezésen jelent volt többek közötti Polt Péter legfőbb ügyész, Stumpf István alkotmánybíró, Darák Péter, a Kúria elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter, Iain Lindsay brit nagykövet és több országgyűlési képviselő is.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)