Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eget kutatva

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. szeptember 13. 17:38

Nemzetközi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái. A győri alakulat a kiképzési esemény úgynevezett „másodlagos gyakorlójaként” a valós repülések volt érdekelt – célkövetési gyakorlások teljesítésével biztosított lehetőséget a katonákban szakmai felkészültségük növelésére.

1595978770

A szeptember 8-12. között megrendezett harcászati szintű gyakorlaton a bajba jutott légijármű személyzetek és utasok, valamint elszigetelődött személyek felkutatását és mentését gyakorolták. Természetesen mindez együtt járt a harci kutatás-mentés tervezésével, koordinálásával, és végrehajtásával.

A kiképzési rendezvényen a Magyar Honvédség több alakulata is részt vett: az MH Pápa Bázisrepülőtér, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH Bakony Harckiképző Központ, valamint az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, de a Magyarországgal szomszédos országok, valamint Törökország és Belgium kutató-mentő erői is meghívást kaptak.

1595978771

Míg az érintettek Pápán, Újdörögdön, valamint a nullaponti lőtér környékén bajba jutott személyek után kutatnak, addig a skarlátpiros barettsapkás honvédek a likócsi bázison, valamint az ezred győrszentiváni lőterén az „ellenséges szándékkal" érkező repülőeszközöket igyekeznek felderíteni, követni s megsemmisítését imitálni.

A győri katonák harctevékenysége tehát nem volt kapcsolatban a kutató-mentő feladatokkal. A repülőeszközök a kis hatótávolságú KUB-rendszer kezelőszemélyzetének gyakorlását, valamint az ezred egy kijelölt, közeli hatótávolságú MISTRAL szakaszának szeptember 17-27. között esedékes, NATO elvek szerinti, kezdeti harcászati képességfelmérésére (STARTASSESS) történő felkészülését segítették elő.

1595978771

A JAS-39-es Gripen vadászrepülők és a Mi-8 típusú szállító helikopterek a Cooperative Sarex 2014 gyakorlatban rájuk osztott napi repülési feladatok teljesítése után segítették a győri katonák felkészülését; az alakulat közel 150 fővel, és több mint 50 technikai eszközzel igyekezett felvenni a harcot a „légi betolakodókkal". E tevékenységben nem csak a két légvédelmi rakétaosztály erői vettek részt, hiszen egy harcvezető-, és tűzirányító központ is települt, továbbá egy ellátó részleg, egy fegyverzetjavító részleg, egy logisztikai támogató elem, valamint egy gép- és harcjármű javító részleg is bevetésre készen állt.

1595978771

Fotó: Törőcsik Krisztina